PULJANI NA RUBU ŽIVACA: Rade od jutra do večeri

VIDEO / DOGRADNJA CITY MALLA USRED SEZONE NALJUTILA SUSJEDE "Od buke i prašine ne možemo živjeti, bazeni su puni zemlje, a turisti prijete odlaskom"

| Autor: Borka PETROVIĆ


Od susjeda doznajemo da su, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, sami mjerili razinu buke te ona iznosi od 80 pa čak do 100 decibela, daleko iznad dopuštenih 55. O tome su obavijestili mejlom Grad Pulu, a uskoro će se zaputiti i u sanitarnu inspekciju. Od njih će, vele nam, zatražiti mjerenje buke ali i zaštitu od prašine

 

"Svi sve ulažemo u turizam, bez njega ne bismo mogli živjeti. A onda kada nam turisti dođu, činimo sve da ih otjeramo, da nam se dogodine ne vrate. Jednostavno ne mogu shvatiti logiku koja dopušta bučne građevinske radove usred turističke sezone." Tim nas je riječima Puljanka Dragica Miletić pozvala da posjetimo gradilište iza trgovačkog centra Citty Mall.

Radovi na dogradnji centra u punom su jeku, no sporno je da su iskopi i pikamiranja terena započeli baš u lipnju. Radi se, priča nam desetak stanovnika ulica Kaštanjer i Bože Gumpca, koji su prvi na udaru, od pola sedam ujutro pa sve do devet navečer. Svaku nedjelju, svaki praznik i blagdan. Već mjesec dana žive, vele nam, uz konstantu buku i enormne količine prašine.

Dovikujemo se

Dok razgovaramo, buka je takva da se uz gradilište dovikujemo da bismo se čuli. A to je, upozoravaju nas, ništa prema onome što zna biti. Jer na gradilištu je trenutno tek jedan kamion i jedan bager pikamer, a zna ih, tvrde nam, istovremeno raditi i desetak.

        - Mi smo prvi na udaru, desetak metara udaljeni od gradilišta. Većina nas u ulici ima apartmane i turiste. Evo, ja sam ove godine napravila bazen i sada je on konstanto pun zemlje, prljav, a turisti me stalno pitaju kada će buka prestati. Vele da su se ovdje došli odmoriti i prijete odlaskom ukoliko se ovo nastavi, ispričala nam je Miletić.

U razgovor se ubacuje i njezina prva susjeda Olga Jeremić, koja također ima apartman za turiste. No, dodaje, čak i da nema, živjeti uz ovakvu, konstantnu buku nije normalno.

        - Nekoliko sam puta zvala komunalne redare, no od njih nema pomoći. Raspitali smo se i znamo da Grad dozvoljava radove i tijekom sezone, ali ovdje se ne poštuju ni odredbe o vremenu za rad niti o maksimalno dozvoljenoj buci, veli nam ogorčeno. Na pitanje jesu li komunalci izašli na teren, kaže da ih ona nije vidjela, dok Miletić dodaje da ih je zvala i ona te je njihov voditelj prema njoj bio bezobrazan, spustio joj je slušalicu iz riječi da sve to oni znaju.

        - Ako znaju, zašto ne sankcioniraju?! Mi smo male ribe prema velikim igračima, investitorima, ali ako jedan Medulin ima zabranu radova ljeti, zašto to ne vrijedi i kod nas, zar Pula ne živi od turizma, pita se Miletić.

 

Zatrpali azbest

        Od susjeda doznajemo da su, zahvaljujući današnjoj tehnologiji, sami mjerili razinu buke te ona iznosi od 80 pa čak do 100 decibela, daleko iznad dopuštenih 55. O tome su mejlom obavijestili Grad Pulu, a uskoro će se zaputiti i u sanitarnu inspekciju. Od njih će, vele nam, zatražiti mjerenje buke, ali i zaštitu od prašine.

Stanari upozoravaju na još nas jednu spornu stvar koja se događa na gradilištu - tvrde, a svoje riječi dokazuju na terenu, da je sav azbest od građevine koja je ovdje nekada stajala zatrpan u zemlju. Nakon što se srušila kućica i nekadašnje radionice, sve je samo zatrpano zemljom, čak i namještaj. Ništa se, vele nam, nije odvezlo s gradilišta niti propisno zbrinulo.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter