MJESEČNO 50-60 NOVIH

U ISTRI IMA ČAK 500 PALIJATIVNIH PACIJENATA Dva tima Istarskih domova zdravlja obilaze ih i u vrijeme pandemije

Opća medicina je malo tu zapela, oni se boje i ne izlaze, ali nitko se nije bunio ili rekao nemojte dolaziti, kaže dr. Robert Bilić, voditelj palijative u IDZ-u

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Ilustracija/Arhiva)

(Ilustracija/Arhiva)


Usprkos novom valu epidemije covida-19 i mogućeg novog lockdowna, palijativni timovi Istarskih domova zdravlja (IDZ) obilaze svoje pacijente na terenu, doduše u mrvu manjem obujmu, uz najveće mjere zaštite, budući da je riječ o posebno osjetljivoj populaciji. Na terenu u cijeloj Istri su dva tročlana tima, svaki se sastoji od liječnika i dvije medicinske sestre: prvi vodi dr. Robert Bilić, koji je ujedno voditelj palijative u IDZ-u, a drugi dr. Mario Božac.

Dr. Bilić objašnjava da je prilikom izlaska na teren vrlo bitno uzeti epidemiološku anamnezu pacijenta ili skrbnika: utvrđuje se jesu li u febrilnom stanju, a u obzir se uzimaju i podaci o eventualnim kontaktima te posjetima osoba iz zona obuhvaćenih covidom. Kad je to moguće, podršku i savjete pružaju telefonski.

Da bi se rizik zaraze minimizirao, po naputku Stožera civilne zaštite Istarske županije, timovi se ne susreću u međusmjenama, a prostor se prije preuzimanja druge smjene prozračuje i dezinficira, u skladu s epidemiološkim mjerama.

- Timovi mjesečno zaprime 50-60 novih bolesnika koji se otpuštaju iz bolnice. Naravno, broj pacijenata u skrbi je znatno veći tako da mi skrbimo o 500-tinjak njih na području čitave Istre, kaže dr. Bilić.

Zaštita je pritom obavezna: nose se maska i rukavice, a u slučaju većih intervencija, kao što su postavljanje katetera ili nasogastrične sonde, stavlja se vizir i zaštitni ogrtač.

- Napominjem da su pacijenti kod kuće, a oni koji su bili inficirani covidom u principu su obrađeni u bolnici i vraćeni kući uz negativan bris, tako da tu nije bilo problema. Jedan je pacijent koji je otpušten iz bolnice bio pozitivan i odmah su nam javili. Stopirali smo članove tima koji su bili na terenu i testirali ih: nalazi su bili negativni tako da su mogli nastaviti raditi. Bolnica nas o tome redovito informira, objašnjava liječnik.

Na pitanje kako stignu brinuti o čak 500 pacijenata, kaže da nisu svi "aktivni."

- To su ljudi koji su već dva, tri mjeseci u skrbi, mi ih ponovno nazovemo, ali najbitniji su ovih 50, 60 novih. Mi to moramo pokriti, a ovi "stalni" su u điru stalno, stižemo ih sve obići. Najčešće su to osobe oboljele od malignih bolesti, dakle karcinoma, pa demencije, neuroloških bolesti, navodi Bilić. Podsjeća da je palijativni tim Istarskih domova zdravlja od svog osnutka brinuo o čak tri do četiri tisuće pacijenata.

Pacijenti ne strahuju od dolaska palijativaca i eventualne zaraze koronom.

- Ne boje se, oni su sretni kad dođemo, jedva čekaju. Opća medicina je malo tu zapela, oni se boje i ne izlaze, ali nitko se nije bunio ili rekao nemojte dolaziti, kaže Bilić.

Osim stalnih timova, na terenu su, po potrebi, i vanjski suradnici, liječnici svih struka: psihijatri, psiholozi, neurolozi i ostali, izuzev kirurga koji je, veli Bilić, otišao u mirovinu.

Istarska je županija među nacionalnim predvodnicima u razvoju sustava palijativne skrbi na terenu, u domu bolesnika. Krenulo se s jednim palijativnim timom na čelu s dr. Diegom Bruminijem, a od listopada 2017. u Istri djeluju dva mobilna palijativna tima, koliko je i predviđeno javnozdravstvenom mrežom. Njihov se rad odvija isključivo na terenu, u domu palijativnog bolesnika, gdje pomažu i članovima njihovih obitelji. Rad dva palijativna tima u Istri sa šestero zaposlenih financira HZZO, a vanjski suradnici se plaćaju iz županijskog proračuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter