MOŠĆENICA

Odjel za pulmologiju i palijativu u Mošćenici počinje rad u primjerenom prostoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Mošćenici, mjestu između Siska i Petrinje, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i ravnatelj Opće bolnice u Sisku Tomislav Dujmenović, preuzeli su na korištenje modularni objekt u koji je smješten bolnički Odjel za pulmologiju i palijativu s dugotrajnim liječenjem. 

U dvije montažne zgrade, ukupne površine 400 četvornih metara, smještene su: ambulante, čekaonice i opremljeni sanitarni čvorovi i stacionari s 28 ležajeva u dvokrevetnim sobama. Pola će se smještajnih kapaciteta koristiti za pulmologiju, a pola za palijativu. Sve su sobe priključene na centralni kisik, imaju TV, novi namještaj i drugu opremu.

Kompleks modularnih objekata u Mošćenici talijanska je donacija, a razumijevanjem petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes predan je na korištenje sisačkoj Općoj bolnici.

Ravnatelj sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić", Tomislav Dujmenović rekao je da je danas veliki dan za sisačku bolnicu.

"Od danas će Odjel za pulmologiju, palijativu i dugotrajno liječenje početi rad u osjetno ugodnijim uvjetima, a hospitalizirani će bolesnici također imati bolje uvjete. Uz zahvalnost gradonačelnici Petrinje i pomoći župana, dobili smo na korištenje ovaj objekt od dvije montažne zgrade", rekao je Dujmenović.

Dodao je kako je ranija zgrada pulmologije bila teško oštećena i ne može se koristiti, pa su pulmološki bolesnici dosad ležali u bolničkom restoranu u neadekvatnim uvjetima, ambulante su radile u kontejnerima, a bolesnici su čekali izvan kontejnera. Dodao je kako je s palijativnim bolesnicima zbog nedostatka prostora bilo mnogo problema, pa su upućivani u Popovaču, Strmac i Dugu Resu. 

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je napomenuo kako je najprije osiguran prostor za rad zdravstvenih ustanova i upravnih odjela Sisačko-moslavačke županije s područja Grada Petrinje koji su zbog potresa svoje djelatnosti privremeno obavljali u kontejnerima. Od četvrtka se pacijenti sele u modularni objekt koji je uređen sukladno svim zdravstvenim standardima. 

"Važno je da ove bolničke odjele vraćamo na područje Petrinje i osiguravamo Petrinjcima zdravstvenu skrb kakvu su imali i prije potresa. Kao što smo i najavili, osigurali smo kvalitetan objekt i kvalitetnu zdravstveni skrb Odjela za pulmologiju, te dugotrajno liječenje i palijativnu skrb", rekao je Celjak te dodao kako im je važno da se kvalitetne zdravstvene usluge pružaju i Petrinjcima i svim stanovnicima županije.

Zadovoljstvo vraćanjem Odjela na petrinjsko područje iskazali su v.d. pročelnika Službe za interne bolesti Željko Križanić i v.d. voditeljica Odjela za pulmologiju i dugotrajno liječenje s palijativnom skrbi Blanka Ćuk, koji su spomenuli kako će takav topao i siguran objekt osjetno olakšati liječničku skrb o pacijentima. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter