VREMEPLOV

U Glasu Istre na današnji dan 1976. godine: Otvorena "Cesta života" od Buzeta do Roča, ZAČETAK ISTARSKOG IPSILONA

  Izgradnja ove ceste, koja će svoj puni smisao dobiti tek izgradnjom tunela kroz Učku, otvara vrata svijeta Buzetu i obratno. Sada smo povezani prema obali, prema Kopru i prema jugu Istre. Kada bude prvi automobil prošao tunelom, Rijeka će biti od nas udaljena svega 38 kilometara, ili dvostruko manje nego sada. Otvorit će to nove mogućnosti suradnje s našim regionalnim kulturnim i privrednim središtem, rekao je predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Buzet Josip Cerovac

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Glas Istre 1976. godine na današnji dan

Glas Istre 1976. godine na današnji dan


Jedna od istaknutijih vijesti u Glasu Istre na današnji dan 1976. godine otvorenje je "Ceste života" - nove prometnice, duge 6,4 kilometara, koja je spojila Buzet i Roč.

- Izgradnja ove ceste, koja će svoj puni smisao dobiti tek izgradnjom tunela kroz Učku, otvara vrata svijeta Buzetu i obratno. Sada smo povezani prema obali, prema Kopru i prema jugu Istre. Kada bude prvi automobil prošao tunelom, Rijeka će biti od nas udaljena svega 38 kilometara, ili dvostruko manje nego sada. Otvorit će to nove mogućnosti suradnje s našim regionalnim kulturnim i privrednim središtem, rekao je tada predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Buzet Josip Cerovac.

Najavljeno je tada da je riječ o budućoj magistralnoj cesti koja će povezivati Istru s Rijekom tunelom kroz Učku. Danas tim najsuvremenijim cestovno-prometnim pravcem u Istri, Istarskim ipsilonom, godišnje prođe 10 milijuna vozila, a tijekom ljetnih špica i više od 60 tisuća u jednom danu. U promet je tada puštena i rekonstruirana cesta Roč-Hum, duga šest kilometara, a stanovnici Roča, Huma i okolnih sela našli su se na prometnici i uređenjem bankina dali doprinos preobražaju svog kraja.

Uz svečanu sjednicu Skupštine općine i drugim prigodnim manifestacijama, u Buzetu je dan ranije, 3. rujna, proslavljen Dan općine. Uz govor o razvoju, uspjesima i teškoćama Buzeštine, trojici istaknutih građana uručene su plakete općine Buzet, a svečanosti su nastavljene u tvornici automobilskih dijelova Cimos, gdje je jedan od radnika položio kamen-temeljac za treću fazu razvoja te tvornice.

Iako je dugo vremena slovila kao najnerazvijenija općina u Istri, Buzeština se "preko noći" pretvorila u kraj s razvijenom infrastrukturom i sve boljim prometnicama. Pisalo se da je preobražaj ova najsjevernija istarska općina doživjela posljednjih pet godina, u periodu u kojem je osigurano i najviše radnih mjesta. Na području općine asfaltirano je pedesetak kilometara raznih putova. A upravo je izgradnja cesta i industrijskih objekata glavna značajka koja je pridonijela razvoju Buzeštine, koju je itekako trebalo oživjeti. To dokazuje i podatak da je 1945. godine ondje živjelo oko 18 tisuća ljudi, a 1976. tek njih 7.300. No, migracija se te godine srećom i zaustavila, što se može pripisati i razvoju industrije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter