RIBARSKA FEŠTA U PLOMIN LUCI

Tisuće posjetitelja guštalo u glazbi i morskim delicijama


Ribarsku feštu u Plomin luci mnogi nazivaju feštom nad feštama i najboljom feštom na Labinštini. Potvrdilo se to i ovoga petka kada je gotovo tri tisuće posjetitelja među kojima su uz domaće labinjane bili iseljenici i turisti zaposjelo svaki kutak porta u Plomin luci. Kušanje jela spravljenih od friško ulovljene ribe, susret s prijateljima ili samo uživanje u glazbi bili su dovoljni razlozi da brojno domaće stanovništvo, ali i mnogobrojni turisti pohrle na pitoresknu rivu na rubu Plominskog zaljeva. Svi su uživali u gastro ponudi morskih delicija ali i u plesu raspjevanih Anelida koji uvijek znaju stvoriti pravi štimung. O tradicionalnoj i uvijek rado posjećeoj ribarskoj fešti na porte u Plomin luci direktorica TZ Kršan Ariana Brnetić kaže.
-Fešta se održava više od 15 godina s ciljem oživljavanja i promoviranja Plomin luke kao nekadašnjeg ribarskog mjesta. I danas je ovo luka za ribarske brodove ali je poznata i po TE Plomin. Željeli smo ispod tog Plominskog dimnaka organizirati feštu za stanovnike općine Kršan ali i ostale labinjane te više od tisuću turista koji trenutačno boravi u našem kraju. Ponudili smo im i dobru zabavu , morske delicije u gastro ponudu ali i djelić ovdašnje kulture i tradicije, Fešta je svake godine sve bolja i veća i svi je jedva čekaju, rekla je Brnetić. Lokalni ugostitelji priredili su riblje delicije "na plominski način", a  zabave, hrane, vina ostalog i pića na rivi bilo je za svakoga.
- Nudimo pedoće, srdele, lignje, tunu, hobotnicu ali i morskog psa. Sve ide dobro, imamo pune ruke posla, odlična fešta, rekao je jedan od ugostitelja Miljenko Iljadica iz Labina koji je sa svojom ekipom gotovo na svim feštama Labinštine ali i šire. Nastupio je KUD Zlatela koji je predstavio dio istarke tradicije, pjesme i plesa a djelić bošnjačke kulture i foklora donijeli su Kršanski ljiljani, folkorna skupina Bošnjačke nacionalne manjine. Mnogobrojni gosti  zapjevali su i zaplesali uz Anelide do kasno u noć.. Ljetne ritmove zumbe donijela je u Plominski zaljev rabačka plesne skupine Il movimento. U okviru ribarske fešte na Porte LAGUR Alba održano je predstavljanje mjera iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014.-2020. Organizatori i domaćini druženja bili su Sportsko ribolovno društvo Plomin i Turistička zajednica Općine Kršan, a suorganizator LAGUR Alba. Ovaj događaj sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. (B. BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter