BELA NEDEJA

Pučka fešta i zahvale za rođendan TZO-a Kršan

| Autor: Edi Prodan
(Arhiva)

(Arhiva)


Uz niz mjesta koja 1. listopada obilježavaju Belu nedeju nalazi se i Plomin. Jedna od najvažnijih točki sveukupnog povijesnog razvoja Istre, Plominski zapis je prije tisuću godina koristio hrvatski jezik i glagoljicu, pripremo je za taj blagdan uistinu bogati program, a od velike je važnosti i to što će se tog dana obilježiti i punih dvadeset godina od osnutka turističke zajednice.

Bogat program

Belu nedeju koja je u svom pučkom dijelu dominantno posvećena mladom vinu i pripadajućoj gastronomiji, ima i svoj bogato strukturirani kulturno-zabavni program. U religijskom dijelu svetkovine obilježit će se i spomendan majke Božje od Rožara, tako da sve i počinje u 10 sati misnim slavljem u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije.

Nakon misnog slavlja na trgu ispred crkve svi prisutni moći će kušati mlado vino vinarija Vosilla i Foškić iz Vozilići, a posjetitelje očekuje i bogata ponuda proizvoda lokalnih OPG-a te gastro ponuda plominskih ugostitelja, jako popularnih i na puno širem prostoru od Plomina i okolice.

U kulturno zabavnom programu s početkom u 11.30 sati nastupiti će DV Kockica iz Kršana te KUD Zlatela sa svojom najmlađom skupinom Zlatelići dok će grupa Malvazija zabaviti i one koji na Belu nedeju imaju želju zaplesati. Na lombardi će se održat izložba i likovna radionica Udruge Kreativne Akademija Labina sa početkom u 12 sati, a za najmlađe i oni koji se tako osjećaju Žuti kišobran iz Pule pripremio je igre "po starinski".

Ariana Brnetić (Snimio Edi Prodan)Ariana Brnetić (Snimio Edi Prodan)

Veliki jubilej

- Proslavu Bele obogatit će i veliki jubilej - 20 godina od osnutka Turističke zajednice Općine Kršan. Svi koji su svojim radom doprinijeli ili to još uvijek čine po pitanju razvoja turizma općine Kršana dobit će tom prigodom priznanja, a u loži ispred crkve bit će postavljeni prigodni panoi na kojima će se posjetitelji moći upoznati s aktivnostima koje provodi TZO Kršana, pojasnila nam je Ariana Brnetić, direktorica TZO-a Kršan koja je i organizator i ovogodišnje manifestacije.

Bela nedeja imat će i svoja dva izdvojena dijela: s početkom u 8 sati u Plomin Luci održati će se natjecanje u udičarenju u organizaciji SRD Plomin, a turnir briškule i trešete počet će u 10 sati u Stepčićima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter