Projekt spreman

ŠTO SE ČEKA S PROJEKTOM IZGRADNJE KANALIZACIJE? Pragrande predao svu dokumentaciju, ministarstvo još nije dalo zeleno svjetlo

| Autor: Chiara BILIĆ

Projekt aglomeracija Pula sjever obuhvaća pulski kvart Štinjan, vodnjanska naselja Galižanu, Barbarigu i Peroj te Općinu Fažana. Realizacijom bi se unaprijedila vodoopskrba, odvodnja i pročišćavanje voda, a dio kućanstva napokon bi se spojilo na javni sustav odvodnje. Tamošnje stanovništvo za razvoj tog sustava već godinama plaća naknadu kroz uvećane račune za vodu

 

Osnovna studijska i projektna dokumentacija je izrađena, dozvole i rješenja su pribavljena, izvršena je terenska kontrola Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda, no projekt Pula sjever svejedno još uvijek nije dočekao zeleno svjetlo za početak gradnje i obnove kanalizacije. Nositelj projekta, tvrtka Pragrande, takozvani je aplikacijski paket za sufinanciranje iz fondova Europske unije resornom ministarstvu dostavila lani u srpnju, ali na pulsku adresu do danas nije pristiglo odobrenje za potpisivanje ugovora o financiranju. Zasad se čini da je kapilarna investicija za poboljšanje sustava javne odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda zapela u nekoj od brojnih zagrebačkih birokratskih ladica. 

Projekt spreman

Naime, projekt aglomeracija Pula sjever obuhvaća pulski kvart Štinjan, vodnjanska naselja Galižanu, Barbarigu i Peroj te Općinu Fažana. Realizacijom bi se unaprijedila vodoopskrba, odvodnja i pročišćavanje voda, a dio kućanstva napokon bi se spojilo na javni sustav odvodnje. Tamošnje stanovništvo za razvoj tog sustava već godinama plaća naknadu kroz uvećane račune za vodu. Građani su u nekoliko navrata obaviješteni da će gradnja i obnova kanalizacije početi u jesen 2019. godine.

Iz Pragrandea sada poručuju da je projekt spreman. Nadaju se da će od nadležnih tijela ugovor o financiranju i pokretanje javne nabave na potpisivanje dobiti tijekom 2020. Naime, projekt težak 332 milijuna kuna sufinancira se u omjeru od 70 posto kohezijskim fondovima Europske unije, 20 posto iz državnog proračuna te deset posto sredstvima Općine Fažana, Grada Vodnjana i Grada Pule, koji su Pragrandeu, uz Vodovod Pula, partneri u investiciji.

Da bi se uopće stekli uvjeti za kandidiranje na EU fondove Pragrande je, naime, već pribavio sve lokacijske i 75 posto građevinskih dozvola te u potpunosti riješio pitanje imovinsko pravnih odnosa na magistralnim, odnosno 75 posto imovinsko pravnih odnosa na sekundarnim kolektorima.

        S obzirom na to da su time stečeni svi neophodni uvjeti, Pragrandeu je 9. srpnja prošle godine ministarstvo uputilo poziv za dostavu prijave za sufinanciranje. Projekt je službeno apliciran već tjedan dana kasnije. Tu su dokumentaciju trebali pregledati u ministarstvu i Hrvatskim vodama, koji u upravljanju EU-fondova posreduju između nositelja investicije i EU-a. Međutim, pola godine kasnije poduzeće Pragrande još uvijek čeka njihove komentare i daljnje upute kako bi prijavu eventualno uskladio sa zahtjevima EU-a i, na koncu, potpisao ugovor o sufinanciranju.

        Iz ministarstva pak obrazlažu da je Pula sjever tek jedan od osam projekta pozvan da se aplicira za dobivanje sredstva EU-a. Evaluacija je, tvrde, u tijeku. Uskoro se, napominju, očekuje i potvrda o pripremljenosti projekta tijela Europske komisije JASPERS bez koje prijava nije potpuna.

"Prvi komentari na prijavu projekta mogu se očekivati tijekom veljače. Odobrenje aplikacije ovisit će o obimu komentara ministarstva, Hrvatskih voda i JASPERS-a koje u ovom trenutku, dok nisu završeni pregledi, ne možemo prejudicirati te vremenu potrebnom za popravak aplikacijskog paketa dokumenata", kažu u ministarstvu.

        Što se pak tiče datuma početka radova, iz ministarstva poručuju da je za pripremu dokumentacije javne nabave odgovoran Pragrande: "Pokretanje postupka javne nabave nije uvjetovano odobrenjem projekta, već može biti pokrenuto i prije, uz uvjet kontrole koja prethodi sklapanju ugovora Hrvatskih voda natječajne dokumentacije". 

Dorada

        Valja napomenuti da je Pragrande već izradio dokumentaciju za javno nadmetanje i to za usluge nadzora, informiranja i vidljivosti te upravljanje projektom. Na taj pregled, koji prethodi sklapanju ugovora, materijali su također poslani još u rujnu prošle godine, ali niti za to nisu dočekali povratnu informaciju. Hrvatske vode potvrđuju da su primili dokumentaciju, ali ne znaju kad će eventualne primjedbe i preporuke dostaviti Pragrandeu na doradu.

        Investicijom se, podsjetimo, planira izgraditi oko 16 kilometara kanalizacije. Od toga se 11 kilometara odnosi na rekonstrukciju, a nešto više od pet kilometara na gradnju novih kanala. Za cjelokupni sustav odvodnje izgraditi će se 17 crpnih stanica i rekonstruirati postojeći havarijski ispusti na crpnim stanicama Badel i Puntižela do dužine od 150 metara. Također, trebali bi se podignuti kapaciteti uređaja pročišćavanja otpadnih voda u Peroju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter