MASOVNO ISELJAVANJE

STJEPAN ŠTERC o hrvatskom demografskom slomu. DOZNAJEMO I KAKVA JE SITUACIJA U ISTRI

| Autor: Vikica GLAVAŠ
(Milivoj MIJOŠEK)

(Milivoj MIJOŠEK)


Odnos stanovništva starijeg od 65 i mlađeg od 19 godina je gotovo 2:1. Koliko je progresivna naša depopulacija pokazuje i činjenica da smo projekciju UN-a o broj stanovnika za 2050. dohvatili 2018. godine

"Hrvatska je ušla u klasičan demografski slom bez pozitivnih demografskih parametara. Od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske je iselilo gotovo 300 tisuća ljudi. Nalazimo se među pet najstarijih populacija na svijetu. Regije u Hrvatskoj poput Slavonije i Like došle su do razine apsolutno upitne demografske revitalizacije. Opstanak mirovinskog sustava je upitan, a fiskalni sustav nije spreman na inovacije vezane uz problematiku", upozorio je dr.sc. Stjepan Šterc, najpoznatiji hrvatski demograf, na predavanju u Puli.

U Hrvatskoj su podaci poražavajući. Od početka 20. stoljeća bilo je sedam velikih valova iseljavanja, a po izračunima profesora Šterca, danas nas je trebalo biti barem 2,6 milijuna više.

- Svake godine Hrvatska ima 16 tisuća više umrlih nego rođenih. Odnos stanovništva starijeg od 65 i mlađeg od 19 godina je gotovo 2:1. Koliko je progresivna naša depopulacija pokazuje i činjenica da smo projekciju UN-a o broj stanovnika za 2050. dohvatili 2018. godine, upozorio je Šterc poražavajućim brojkama.

Istra također bilježi prirodni pad, iako se nalazi u relativno boljem položaju u odnosu na ostatak Hrvatske, i to uglavnom zbog unutarnjih migracija.

Šterc je istaknuo ljudsku populaciju kao najvažniji faktor gospodarskog i ukupnog razvoja zemlje, pri čemu budućnost donose djeca i mladi. Potrebne su strateške odluke koje uključuju decentralizaciju uprave i poticanje potencijala vlastitog iseljeništva, ističe demograf. Kao primjer provođenja uspješne demografske politike naveo je Irsku i Izrael, koji kroz fiskalnu politiku, kao najvažniju mjeru, pokazuju da je revitalizacija moguća.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter