KRENULO U SIJEČNJU, ALI...

Stala gradska investicija, vrijedna 64 tisuće kuna: JAVNI ZAHOD NA GIARDINIMA ČEKA JESEN/ZIMU

| Autor: Duška PALIBRK
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Stala je rekonstrukcija javnog zahoda na Giardinima započeta u siječnju ove godine.

Smješten u četverokutnoj kuli gradskih zidina, ispod stuba za Kaštel, prostor je davno raskopan i raščišćen i dugo je stajao tako, na propuhu, otvoren pogledima prolaznika, dok se netko nije sjetio ulaze pokriti starim vratima, pa to još zakrpati nekom daskom.

Tako smo dočekali ovoljetne turiste, s jednim javnim zahodom u centru grada, onom na tržnici. I malim ograđenim gradilištem nasred korza.

U siječnju, kada je Grad krenuo u ovu investiciju, najavljena je kompletna unutarnja obnova sanitarne opreme, radovi su povjereni tvrtki Iza duge iz Pule te procijenjeni na nešto više od 64 tisuće kuna s PDV-om. Kako je zahod smješten u starim gradskim bedemima unutar zaštićene kulturno-povijesne urbanističke cjeline Pule, upisane u registar kulturnih dobara Hrvatske, očekivani su arheološki nalazi. Je li to usporilo obnovu, pitali smo u gradskoj upravi.

- Na javnom sanitarnom čvoru su početkom ove godine započeli radovi rušenja i uklanjanja za potrebe izrade projektne dokumentacije kao cjelovitog rješenja.

Po izvršenom arheološkom istraživanju i dobivenim smjernicama i posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela, ugovorena je izrada glavnog projekta koji obuhvaća sve od arhitektonskog uređenja, statičke sanacije, struje, vode, kanalizacije. Glavni projekt je izrađen i ishodovana je dozvola.

Budući da su pri arheološkom istraživanju utvrđeni i nužni radovi na betonskoj ploči te vezani radovi na stubama, koje se nalaze uz sanitarni čvor, a koje se spajaju na Uspon sv. Stjepana, radovi su odgođeni za jesen/zimu 2021., stoji u odgovoru Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter