UMAG Sjednica skupštine Turističke zajednice

REKORDAN FINANCIJSKI PLAN OD 12,4 MILIJUNA KUNA u novoj turističkoj godini


Na 21. sjednici skupštine Turističke zajednice grada Umaga prihvaćen je najviši iznos financijskog plana TZ-a od njezina osnutka u visini od čak 12,461 milijun kuna. Sjednici je predsjedao gradonačelnik Grada Umaga, ujedno i predsjednik Skupštine TZ-a Vili Bassanese, a prijedlog financijskog plana za 2019. sa svim relevantnim pokazateljima iznio je i vizualizirao projekcijom direktor Turističke zajednice grada Umaga Milovan Popović.

Zavidnih 2,7 milijuna noćenja

- Prijedlog programa rada i financijskog plana Turističke zajednice za 2019. godinu temelji se, između ostalog, na Programu rada HTZ-a te smjernicama Marketing plana TZIŽ-a za 2019. godinu, pojasnio je uvodno Popović osvrnuvši se na strukturu prihoda.

- Najviše sredstava planiramo ostvariti iz boravišne pristojbe u visini od 9 milijuna kuna, slijedi turistička pristojba u visini od 1,1 milijun kuna, prihodi iz proračuna milijun, prihodi od drugih aktivnosti 990 tisuća kuna, prijenos viška prihoda iz ove godine iznosi 341 tisuću kuna, dok iz ostalih nespomenutih prihoda planiramo ostvariti još 30 tisuća kuna, nizao je Popović zaokruživši tako sumu na 12,461 milijun kuna.

Kao glavne programske odrednice marketinške politike u 2019. godini temeljene na dobrim rezultatima iz prethodnih godina Popović je istaknuo daljnji razvoj centralnog turističkog web portala koji je u funkciji klastera Sjeverozapadne Istre, zatim produženje sezone i boravka turista ponudom paketa proizvoda u skladu sa Strategijom 365 specifičnima po svom sadržaju kao što su bike događanja, outdoor, nogomet, wellness, tenis i eventi kao Sea Star Festival, Istria Grandfondo, Festival rukometa, Sajam sporta, Wine&Walk, Wine run, Dani švoja, Dani jadranskih lignji, Dani školjka, Dani istarskih šparoga i slično. Navedeni projekti i u ovoj su godini rezultirali porastom noćenja od 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U brojkama taj turistički promet u razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada 2018. te procjena do kraja godine iznosi još 480 tisuća dolazaka turista koji će ostvariti ukupno 2,7 milijuna noćenja, istaknuo je pohvalne rezultate Popović. Program rada i financijski plan TZ -a za 2019. godinu jednoglasno je usvojen.

Boravišna pristojba 345 kuna

Posebna pozornost sjednice bila je posvećena dijelu koji se odnosio na novu cijenu turističke boravišne pristojbe koja je do sada bila izjednačena s iznosom poreza na smještajne jedinice ili po ležaju kod privatnih iznajmljivača, a iznosila je 300 kuna godišnje. Od sljedeće godine, 1. siječnja, cijena boravišne pristojbe raste na 345 kuna i to ulazi u direktne prihode Turističke zajednice. Glede uvođenja, odnosno utvrđivanja visine paušalnog poreza za smještajne jedinice ili krevete predviđeno je u skladu sa zakonom koji stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine da o visini tog nameta, a koji je do sada iznosio 300 kuna, odluke donosu Gradska vijeća JLS-a. a predviđeni raspon izglasanog poreza može se kretati od 150 do 1.500 kuna ovisno o zonama. Rok za donošenje i utvrđivanja konačnog prijedloga novčanog iznosa tog poreza treba izglasati do 31. siječnja 2019. Predsjednica Udruge privatnih iznajmljivača Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle Dragica Lukin apelirala je u ime članova udruge da se prilikom određivanja visine tog poreza uzmu u obzir svi relevantni faktori, od smještajne zone apartmana do toga da li su u pitanju iznajmljivači, konkretno umirovljenici slabijeg socijalnog statusa kojima je rentanje soba ili jednog apartmana, uistinu, dodatni izvor prihoda za punjenje kućnog budžeta s kojim si olakšavaju umirovljenički život.

- Naravno da ćemo voditi računa o tim pokazateljima koje ste naveli i mogu garantirati da ćemo nastojati utvrditi/izglasati visinu poreza koja će biti jedna od najnižih u gradovima Istre, ako ne i najniža, istaknuo je gradonačelnik Grada Umaga i predsjednik skupštine TZ-a Vili Bassanese s čime je poslao optimističnu poruku i lijepu blagdansku čestitku iznajmljivačima.

Na sjednici je prihvaćena i dopuna programa rada i financijskog plana TZ-a Umaga za 2018. godinu koji sada iznosi 12,2 milijuna kuna umjesto planiranih 10,4 milijuna kuna što je zavidno povećanje od 17 posto. (Sanja BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter