SJAJAN USPJEH

Pulski učenici iz Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu bit će vrsni kuhari, slastičari, recepcionari…


Učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu nastavljaju s nizom sjajnih rezultata. Krajem prošloga mjeseca sudjelovali su na regionalnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019. u hotelu Aurora na Lalom Lošinju. Svih petero učenika, koji su predstavljali školu u pet disciplina, izborili su pritom sudjelovanje na državnom natjecanju WorldSkills Croatia 2019.

Domaćin ovog najstarijeg natjecanja strukovnih škola u Hrvatskoj bio je Mali Lošinj, a svrha natjecanja je predstavljanje rezultata rada prema nastavnim planovima i programima za zanimanje kuhar, konobar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist, kao i motiviranje učenika za nastavak obrazovanja i promoviranje turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Puno sposobnosti

U disciplini Kuharstvo sudjelovao je Denis Braić, čiji je mentor bio Igor Ciceran, Nicole Breulj sudjelovala je u disciplini Ugostiteljstvo posluživanje (mentor Igor Černjul), Ante Čulina bio je tu u disciplini slastičarstvo (mentor Robert Perić), što se tiče Poslovanja recepcije hotela sudjelovao je Petar Petković s mentoricama Astrid Glavičić i Vedranom Brajković, a za Poslovanje turističke agencije mentorice učeniku Devinu Juraju su bile profesorice Irena Kiss i Vedrana Brajković.

Svi učenici potvrdili su da im je to bilo vrlo zanimljivo iskustvo, da su zadovoljni s do sada učinjenim, te da se nadaju dobrim rezultatima na državnom natjecanju.

Denis Braić kazao je da se za zanimanje kuhara odlučio još u petom razredu osnovne škole i da se nikada nije pokajao.

- Kuham od malih nogu, nikada mi to nije bilo teško niti zamorno, kuhao sam razne stvari s mamom, a volim kuhati moderna jela, eksperimentirati, nisam toliko vezan uz tradicionalnu kuhinju, veli.

Nicole Breulj voljela bi pak upisati psihologiju te jednoga imati svoj restoran, gdje bi usput bila i "psiholog" klijentima, jer je, kako veli, važno poznavati i razumjeti što klijenti u restoranima traže. Ističe da je za uspjeh jedino važan marljiv i predan rad.

Ante Čulina pripremio je slasnu orehnjaču, sa želeom od jagoda, kremom od vanilije, mrvicama od čokolade i drugim slatkim dodacima. Ističe da mu je najdraži kolač međimurska gibanica.

Devin Juraj, poznati plesač, koji se upisao na Brighton College, gdje kreće na jesen, rekao je da su pripreme za ovo natjecanje bile dosta naporne, ali je jako zadovoljan rezultatima.

- Tu se zahtijevalo puno kompetencija, znanja, razgovora s gostima, komunikativnost i upravo je zbog toga bilo tako zanimljivo i raznoliko.

Naporne pripreme

Da su pripreme i za natjecanje u poslovanju turističke agencije bile dosta naporne, potvrđuje Petar Petković, no rezultati su svakako zadovoljavajući. Sada, vele učenici, kreću pripreme za državno natjecanje, a budući da su svi maturanti, i za maturu te daljnje životne izazove.

- Državno natjecanje učenika strukovnih škola WorldSkills Croatia 2019., najveće takvo događanje u ovom dijelu Europe, u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), održat će se od 26. do 28. ožujka na Zagrebačkom velesajmu. Discipline će obuhvatiti atraktivan spektar, od tradicionalnih struka kao što su frizerstvo i pekarstvo sve do suvremenih interdisciplinarnih pristupa robotike i mehatronike, kazala je profesorica Vedrana Brajković. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter