CHRISTMAS IN EUROPE 2022

Nastavljaju se uspjesi pulskih đaka: Učenici Lipe predstavili bogatstvo tradicionalnih božićnih običaja, kulture i gastronomije

Na štandu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u talijanskom gradu Termoli predstavljene su tradicionalne, starinske božićne čestitke, borić s ukrasima koji su nekad služili dekoraciji - orasi, bomboni i svete sličice. A kao prepoznatljivi mediteranski detalj našla se i karakteristična tiramola s čestitkom za sretan Božić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Christmas in Europe

Christmas in Europe


Nastavljaju se uspjesi učenika pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, popularne Lipe, koji su nedavno sudjelovali na godišnjem događanju Christmas in Europe 2022 u organizaciji AEHT-e (Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu). Na ovoj smotri sudjelovalo je 18 škola iz različitih europskih regija.

Ove godine manifestacija je održana u talijanskom gradu Termoli (pokrajina Molise). Zanimljivo je istaknuti da je to pokrajina u kojoj još od kraja 15. stoljeća žive moliški Hrvati koji su uspjeli sačuvati svojevrsni moliško-hrvatski govor, te očuvali stare narodne pjesme i tradicije.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ove je godine četvrti put sudjelovala na ovom događanju zamišljenom kao susret kojim se slavi bogatstvo tradicionalnih božićnih običaja, kulture i gastronomije raznih regija Europe. Školu su predstavljali učenici: Luna Lučić-Jozak, Stela Lučić-Jozak, Marko Vodopija i Miho Rojnić, njihovi mentori Vedrana Brajković, profesorica engleskog jezika i voditeljica AEHT aktivnosti u školi, Grgo Komazin, nastavnik kuharstva, Kazimir Berljavac, nastavnik vjeronauka te ravnateljica škole, Orhideja Petković.

Na osmišljenom štandu Škole predstavljene su tradicionalne, starinske božićne čestitke, borić s ukrasima koji su nekad služili dekoraciji - orasi, bomboni i svete sličice. A kao prepoznatljivi mediteranski detalj našla se i karakteristična tiramola s čestitkom za sretan Božić.

- Mnogobrojni posjetitelji dobili su od naših učenika sve potrebne informacije o Istri na engleskom jeziku, a dodatno su ih privukli atraktivni plakati koji prikazuju bogatstvo kulturnih znamenitosti Pule i Istre. Gosti su mogli kušati naše nagrađivane i hvaljene Latusove sireve prelivene vrhunskim maslinovim uljem proizvođača Chiavalon, kobasice Jelenić, cukerančiće i kroštule te malvaziju (Coronica), teran (Marčeta) i muškat. Zasigurno najveća atrakcija na našem štandu bio je istarski pršut na stalku koji se rezao i posluživao gostima.

Gastronomski specijaliteti koje su u sklopu elegantnog božićnog "European buffeta" pripremale Luna i Stela sa svojim mentorom Grgom Komazinom bili su: istarska maneštra, ombolo gira volta, kiseli kupus s kobasicama, sipe s bobom i palenta, štrudel sa skutom. Naravno, gostima smo pripremili i recepte svih naših delicija na engleskom jeziku koji su se razgrabili, kao i svi naši pripremljeni specijaliteti. U sklopu kulturnog programa kojim se dočarao tradicionalni božićni duh naše regije, Miho i Marko posjetiteljima su uz power-point prezentaciju dočarali naš grad i županiju, a onda su zajedno s Lunom i Stelom otpjevali poznatu pjesmu "Puna je Pula" te otplesali balun, naravno odjeveni u tradicionalnu istarsku nošnju, veli profesorica Brajković.

Ona ističe da su i ove bili počašćeni što su, kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, pozvani na ovaj izuzetan događaj kojim se slavi kulturna različitost.

- Ova manifestacija najbolji je primjer predstavljanja bogatstva raznolikosti mnogobrojnih regija Europe, te važnosti očuvanja običaja i tradicija, tj. nematerijalne kulturne baštine kao neizostavnog dijela kulture naroda i njegovog identiteta. Ovaj izuzetan događaj zasigurno ćemo još dugo pamtiti po pozitivnom ozračju, te kreativnim, svestranim, talentiranim učenicima ugostiteljskih i turističkih škola iz cijele Europe. Bila je to prilika da se kroz priču, pjesmu, ples i instrumentalne izvedbe, ali i gastronomiju, ožive i sačuvaju od zaborava mnogobrojni božićni običaji, zaključuje Brajković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter