GODINU DANA OD ZATVARANJA VALLELUNGE

Platili 300.000 kuna za čuvanje opasnog i nepristupačnog područja: Uskoro kreće uklanjanje EKSPLOZIVNIH NAPRAVA NA BIVŠEM VOJNOM PODRUČJU U PULSKOM ZALJEVU

| Autor: Chiara BILIĆ

U tijeku je proces kojim bi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane zajedničkim snagama sanirali područje od eksplozivnih naprava posebnim postrojenjima i stručnim osobljem, poručuje ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi

 

 Uskoro kreće uklanjanje eksplozivnih naprava na bivšem vojnom području Vallelunga u Puli. Potvrdio je to ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi, koja upravlja tim teritorijem. Naime, granate iz Drugog svjetskog rata pronađene su prije godinu dana na dijelu gdje su urušena skladišta, nakon čega je uklonjeno i uništeno oko 1.500 komada zaostalih projektila, dok je za čuvanje te zone angažirana zaštitarska služba. Od kolovoza ove godine Lučka uprava je za 24-satno čuvanje tog područja platila 300 tisuća kuna. 

Putnički terminal

- U tijeku je proces kojim bi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane zajedničkim snagama sanirali područje od eksplozivnih naprava posebnim postrojenjima i stručnim osobljem. Radi sigurnosti svih nas vjerujemo da će se to realizirati tijekom narednih nekoliko mjeseci, poručuje de Gravisi.

Lučkoj je upravi, podsjetimo, taj dio dodijeljen odlukom Vlade zbog izgradnje putničkog terminala. De Gravisi tvrdi da se, prema njegovim saznanjima, područje opasno za građane nalazi isključivo unutar lučkog područja i ne obuhvaća prostor pod koncesijom Danka Končara. Također, mine nisu pronađene u podmorju, niti na području takozvane Vallelunge 1. 

Sigurnost građana

Pristup Vallelungi 2, gdje su pronađene eksplozivne naprave, zasad je, dakle, i dalje zatvoren, a iako se granate teško aktiviraju same od sebe, stalni nadzor potreban je radi dodatne sigurnosti građana. Među ostalim, tamo su pronađene protuavionske 88-milimetarske granate od flaka, teške i 90-ak kilograma, čiji su upaljači vrlo dobro očuvani.

Kad će točno započeti s razminiravanjem Vallelunge upitali smo i Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane, ali do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor. No, s obzirom na to da je novac koji je osigurala Lučka uprava za zaštitarsku službu dostatan samo do kraja godine, za pretpostaviti je da bi se dotad trebalo krenuti u saniranje tog područja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter