JAVNA TRIBINA

DOSAD PRONAĐENO 2.100 EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA NA VALLELUNGI: Građani zabrinutiji zbog bujajućeg raslinja, nego zaostalih granata

(Foto: PU Istarska)

(Foto: PU Istarska)


Dosad je u Valelungi 2 pronađeno 2.100 eksplozivnih sredstava, od čega 600-ak granata, a ostalo su upaljači i dijelovi koji su praktički bezopasni. Na Vallelungi 1 i u podmorju nema granata

Vallelunga je pod 24-satnim videonadzorom i nema opasnosti od eksplozije, no područje nije sigurno dok se ne uklone sve granate i druge opasne naprave zaostale iz Prvog i Drugog svjetskog rata. Poručili su to na tribini u ponedjeljak navečer u Mjesnom odboru Veli Vrh zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek, ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi, načelnik PU istarske Alen Klabot, načelnik Policijske postaje Pula Vjekoslav Vukšić i Željko Pauletić iz gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu.

Za razliku od podmorja i Valelunge 1 na kojima nema mina, problematična je Valelunga 2 gdje se nalaze urušeni hangari ispod kojih je zasad neutvrđena količina opasnih naprava. Dosad je, veli Klabot, na površini pronađeno 600-tinjak granata, te oko 1.500 upaljača i dijelova koji su praktički bezopasni.

Veliki posao

- Kad smo uvidjeli problem, obavijestili smo MUP, Ravnateljstvo policije i već su uspostavljeni određeni kontakti. Nakon toga će se u dogovoru vidjeti tko će to raditi. Sigurno je riječ o velikom poslu, ne samo u smislu razminiranja, nego i građevinskih radova jer će nešto trebati otkopavati. Nakon još nekih dogovora, vidjet ćemo hoće li taj posao odraditi Hrvatski centar za razminiranje (HCR) ili policija, pa čak i Hrvatska vojska koja ima logistiku, tehniku, opremu i ljudstvo, kazao je Klabot. Podsjetio je da je granate otkrio jedan građanin, sakupljač sekundarnih sirovina, koji je na tom području kopao, a i sam se razumije u naprave. To je predstavljalo opasnost i za njega i on tu više ne kopa, kazao je Klabot.

- Sva sredstva iznad zemlje su uklonjena, nakon čega je, u dogovoru s Gradom i Lučkom upravom, dogovoreno da se ondje ograniči kretanje . Mi svakodnevno to obilazimo i držimo područje pod kontrolom, sve do konačne odluke, veli Klabot.

De Gravisi je podsjetio da je Lučka uprava lanjskog travnja dobila to područje na upravljanje od države zbog izgradnje putničkog terminala, međutim, nitko nije znao da se ondje nalazi potencijalna opasnost koja će se sad, najvjerojatnije do kraja godine i u suradnji s Ministarstvom obrane, ukloniti budući da se na tom području planira graditi putnički terminal.

Više skladišta

- Stanje je tu isto kao i zadnjih stotinu godina. Poduzeli smo sve mjere da građani mogu biti sigurni, postavili table, stražare, pristup nije moguć. Tražili smo od HCR-a da se područje očisti, ali sad smo ušli u administrativnu dilemu: tko je odgovoran za rješavanje tog problema, HCR ili Ministarstvo obrane. Još nismo utvrdili tko je nadležan za čišćenje, rekao je De Gravisi. Na pitanje hoće li zbog toga kasniti projekt izgradnje terminala, odgovorio je da najvjerojatnije neće. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter