ZAVRŠENO RAZMINIRANJE

FOTO / OKO 60 TONA EKSPLOZIVNOG MATERIJALA UKLONJENO S PULSKE VALLELUNGE: Ova bivša vojna zona uskoro bi trebala opet biti otvorena za građane

| Autor: Roberto RAUCH


Eksplozivna sredstva koja su na Vallelungi pronađena prije gotovo dvije godine napokon su sigurno zbrinuta. Kroz nekoliko bi tjedana sav eksplozivni materijal trebao biti odvezen na uništavanje, a nakon toga građani će ponovno dobiti pristup zoni Vallelunge 2, koja je trenutno i dalje zatvorena.

Zbrinjavanjem je uklonjeno oko 60 tona eksplozivnog materijala, od čega pet tona eksploziva: od inicijalnih sredstava i ručnih bombi do topničkih projektila velikog kalibra.

Čulo se to danas na konferenciji za novinare, održanoj upravo na Vallelungi, u povodu završne faze čišćenja ovog područja od neeksplodiranih sredstava iz Drugog svjetskog rata. Ravnatelj Lučke uprave u Puli Dalibor Brnos napomenuo je da se uništavanje pronađenih naprava od jučer odvija na Marleri u strogo kontroliranim uvjetima. Potrajat će to sljedeća dva tjedna tijekom kojih će se čuti dvije eksplozije dnevno u razmaku od sat do dva.

Gradonačelnik Boris Miletić se, pak, osvrnuo na tijek događaja na Vallelungi.

- Prvoga trenutka kada se uvidjelo da ovdje postoje eksplozivne naprave koje mogu predstavljati opasnost za naše građane, odmah smo pokrenuli inicijativu kako bi se prostor ogradio i zaštitio na način da nema slobodnog pristupa jer smo se bojali da ne dođe do neželjenih posljedica. Nakon toga smo pokrenuli zajedničku inicijativu prema resornim ministarstvima, istaknuo je Miletić i napomenuo da bez suradnje s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova ova akcija ne bi bila izvediva.

Podsjetimo, nakon što je Lučka uprava Pula od države u travnju 2018. godine dobila na upravljanje područje Vallelunge zbog izgradnje putničkog terminala, otkrivene su eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata. I od tada je ova bivša vojna zona zatvorena za posjetitelje.

Marijan Nikolaus, voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije MUP-a, napomenuo je da bi se prijevoz eksplozivnih naprava trebao završiti u iduća tri tjedna, nakon čega će se građani napokon moći vratiti na Vallelungu.

- Ove godine u veljači obavljen je površinski pregled terena i uslijedila je priprema za uklanjanje eksplozivnih sredstava. Uklonjena su sva pronađena eksplozivna sredstva i pružena je pomoć djelatnicima tvrtke koja je uklanjala nisko raslinje i stabla. U lipnju smo započeli s drugom fazom, odnosno izgradnjom pristupnog puta do mikrolokacije s najvećom koncentracijom eksplozivnih sredstava, što su obavili pripadnici Hrvatske vojske. Time su stvoreni svi preduvjeti za trenutnu fazu koja je sada pri kraju, a to je uklanjanje eksplozivnih sredstava, pri čemu smo s prostora od otprilike deset tisuća četvornih metara uklonili oko 8.000 kubika različitog građevinskog materijala, među kojem i ispod kojeg su bila eksplozivna sredstva, koja su izuzeta i skladištena. Sljedeća je faza odvoz eksplozivnog materijala i trajno uništavanje, što ćemo učiniti kroz otprilike tri tjedna. Ovu akciju provode Ravnateljstvo Civilne zaštite i Ravnateljstvo policije po pitanju ljudskih resursa, Ministarstvo obrane s mehanizacijom, a Policijska uprava istarska je osigurala prostor za vrijeme obavljanja radova, naglasio je Nikolaus.

Ostaje pitanje koliko dugo će se građani moći slobodno šetati po Vallelungi, budući da je na ovom potezu pulske obale planirana izgradnja putničkog terminala za najveće brodove.

- Čim se ova sredstva uklone, područje ćemo otvoriti za javnost. Što se tiče projekata, ovdje je u planu izgraditi putnički terminal za pomorski promet koji bi primao i najveće brodove, one do 400 metara dužine. Projekt je to koji pripremamo već deset godina - 2015. je napravljena studija izvodivosti koja je pokazala da je projekt održiv i opravdan. Godine 2018. ovaj je projekt uvršten na listu strateških projekata Republike Hrvatske. Sljedeći su koraci ishodovanje lokacijske dozvole i razgovor s potencijalnim investitorima, kako bismo projekt, koji će imati velik značaj i za Pulu i za Istarsku županiju, uspješno priveli kraju, istaknuo je Brnos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter