NA LISTI ČEKANJA 485 PACIJENATA

OPĆA BOLNICA PULA: ODJEL JE OTVOREN, ALI NE MOŽEŠ DOĆI NA RED JER JE PRVI SLOBODAN TERMIN TEK 2. RUJNA Svi pulmolozi na bolovanju, mijenja ih umirovljeni liječnik

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Sva tri pulmologa su na prolongiranom bolovanju, a do njihova povratka o pacijentima brinu drugi liječnici. Na Odjelu pulmologije hospitalizirano je 12 pacijenata o kojima skrbe specijalisti interne medicine. U djelatnosti pulmologije nastavio je raditi na pola radnog vremena nakon umirovljenja liječnik-pneumoftiziolog, kaže ravnateljica Opće bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić

Nakon objave članka o nedostatku dermatologa u pulskoj bolnici zbog bolovanja jedine specijalistice, jučer se javila pacijentica koja tvrdi da na pulmologiji "rade samo medicinske sestre i jedan umirovljeni pulmolog i to na pola radnog vremena, ne svaki dan". Ističe i da su joj u bolnici rekli da će možda početi slati pacijente u Rijeku. Navode smo provjerili kod ravnateljice Opće bolnice Pula doc. dr. sc. Irene Hrstić koja kaže da su sva tri pulmologa, zaposlena puno radno vrijeme, na prolongiranom bolovanju.

Ne šalju u Rijeku

- Odjel pulmologije je otvoren i trenutno je ondje hospitalizirano 12 pacijenata o kojima skrbe liječnici specijalisti interne medicine. Naime, vratile su nam se tri liječnice sa specijalističkog usavršavanja i jedna od njih je raspoređena na pulmologiju. Dodatno, u djelatnosti pulmologije, nakon umirovljenja, na pola radnog vremena nastavio je raditi liječnik-pneumoftiziolog koji obavlja polikliničke pulmološke preglede i dijagnostičku obradu, točnije bronhoskopiju. Zaključno, ne možemo reći da na pulmologiji rade samo medicinske sestre jer u liječenju sudjeluje tim koji se sastoji od liječnika i medicinske sestre, objašnjava Hrstić. U ovom trenutku bolnica ne šalje pacijente u Rijeku za opseg pregleda koji možemo mi omogućiti, veli ravnateljica.

Na pitanje koliko se uopće čeka na pregled kod pulmologa u ovakvim uvjetima i koliko je pacijenata na listi, odgovara da na prvi pregled čeka 485 osoba.

- Prvi slobodan termin za prvi pregled je 2. rujan ove godine, ali postoje i ranije slobodni termini za hitne i prioritetne indikacije, što je u domeni procjene liječnika obiteljske medicine. Za sve zdravstvene djelatnosti u bolnici uspostavljen je sustav aktivne suradnje specijalista i liječnika obiteljske medicine da se - u direktnom dogovoru, telefonom, elektronskim putem ili kroz pismo liječnika koje prati uputnicu - pacijenti prema hitnosti dijagnoze ili akutnog stanja upisuju za preglede, objašnjava ravnateljica.

Godina strpljenja

Nedostatak pulmologa u bolnici rješavaju preusmjeravanjem drugih liječnika na Odjel pulmologije sve do povratka pulmologa.

- Imamo i mogućnost zapošljavanja, no zbog granično skupog života u Istri (podstanarstvo), ali primarno nesigurnosti trajnosti ugovora o podstanarstvu, primarni entuzijazam zainteresiranih uglavnom brzo splasne. Upravo zbog navedenih činjenica i predmnijevajući problem kadra u cjelokupnom zdravstvu u Istri, u koordinaciji sa Županijom, Gradom Pula i svim okolnim i ostalim gradovima u Istri, trajno surađujemo na olakšavanju stambenog zbrinjavanja. No, kako ste i sami svjesni, velika većina raspoloživih stanova primarno se koristi za potrebe u turizmu, a manje za potrebe dužeg ili trajnog stambenog zbrinjavanja zdravstvenog kadra, objašnjava Hrstić.

Jučer smo razgovarali s nekoliko pacijenata koji su čekali ispred krcate pulmološke ambulante u kojoj ih je primao dr. Jozo Slipčević. Jedan od njih kaže da je na drugi pregled čekao 10 dana, ali se na prvi, koji nije bio hitan, morao strpjeti godinu dana. "Bio sam u Rijeci kod pulmologa i tamo su mi rekli da nalaze pokažem liječniku u Puli", kaže. Druga dvojica starijih pacijenata vele da su na pregled čekali osam mjeseci. "Svako lito naruče nas rashodovane", kažu. Četvrti pacijent, koji se kreće uz pomoć štake, kaže da je s pregledima počeo prije dvije godine.

A i smeće je skupo

- Zadnji nalazi su zastarjeli, pa sam opet išao na CT križa. Puno se čeka na sve. Sestra kaže da fali doktora, ali nisu me slali u Rijeku. U petom mjesecu imam zakazanu operaciju križa, a prije toga sam dvije godine obavljao razne pretrage, išao sam od fizijatra, preko ortopeda do neurokirurga. U veljači sam naručen kod pulmologa za osmi mjesec, kaže nam ovaj pacijent. Usput se požalio na drugi problem koji ga jako muči. Kaže da su mu lani povećali penziju za 2,7 posto, a istovremeno je Herculanea poskupjela odvoz smeća za više od 300 posto. Prije je plaćao 59 kuna za dva mjeseca, a sad mjesečno izdvaja 101,9 kuna. Penzioneri su najviše pogođeni, požalio nam se, smještajući se na stolicu jer sad još treba i dugo čekati da ga liječnik primi. Red za pulmologa je dugačak. U čekaonici se tiska 20-ak pacijenata, ali svi su strpljivi jer puno izbora nemaju. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter