RADOVI TRAJU DO KRAJA LJETA

OBNOVA DJEČJEG KREATIVNOG CENTRA Plavo-siva boja "Pionirskog" izabrana je da bi bila u skladu s natpisom "Grad Pula - prijatelj djece"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Uređenje okoliša, odnosno dječjeg igrališta uključuje izradu pješačkih staza i parkovnih klupa te dobavu i montažu dječjih igrala uz hortikulturno uređenje, poručio je Aleksandar Matić i otklonio strah hoće li u dvorištu ostati zelenila

 

Tko radi taj i buči, tko buči taj i smeta. U dvorištu Dječjeg kreativnog Centra, bivšeg Pionirskog doma, koji je u sveopćoj rekonstrukciji od lanjskog rujna, proteklih se dana intenzivno radilo na uređenju ili bolje reći gradnji okoliša. Teška mehanizacija probudila je i susjede koji su se redakciji obratili s nizom primjedbi. U međuvremenu strojevi su utihnuli, a iz gradske uprave najavljuju da se radovi finiširaju i završetak svega očekuju do kraja ljeta.

Betoniranje i pikamer

- Na sreću, u ponedjeljak sam zadnji put čuo pikamer. To je lupalo neprekidno pet dana, od jutra do 17 sati, a uz pikamer je i valjak nabijao tlo. Tu sve žive stariji ljudi, a ima i puno male djece, trebalo bi biti malo obzira jer nije ugodno živjeti sa zatvorenim prozorima. A osjete se i vibracije. Znate da je cijeli Monte Zaro trusan, da se nalazi na kavernama, nekada se i tlo urušavalo tu kod nas. Pitao sam ih koliko će još raditi, rekli su mi da se strpim i da će brzo biti gotovo. Evo, ni danas ih ne čujem, rekao nam je jučer prvi susjed bivšeg Pionirskog doma koji ne želi imenom u javnost, ali je identitet poznat redakciji.

Podsjetio nas je da je zgrada stara, izgrađena još u doba Italije, i da je okoliš s gornje strane bio ozelenjen i okružen zidovima napravljenim od kvalitetnog kamena.

- Vidio sam na gradilištu nekog s papirima, pitao sam ga za zelenilo, rekao mi je: Bez brige, bit će. Ne znam što to znači, jer vidim da nabijaju kamenje i šljunak, a nigdje ne vidim zemlju, kaže susjed.

Potražili smo odgovore u gradskoj upravi i doznali da se dvorište ipak planira hortikulturno urediti.

- Uređenje okoliša, odnosno dječjeg igrališta uključuje izradu pješačkih staza i parkovnih klupa te dobavu i montažu dječjih igrala uz hortikulturno uređenje, poručio je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castruma Pula 97 koji upravlja ovom zgradom.

Uz energetsku obnovu Doma i sve ostale zahvate na zgradi, obnova predviđa i uređenje novih kaskadnih zidova u dvorištu, sanaciju ogradnog zida, novu ogradu i ulazna vrata u dvorište, osvjetljenje dvorišta LED rasvjetom i rekonstrukciju rampe za osobe smanjene pokretljivosti, novu gromobransku instalaciju i drenažu oko objekta za sprječavanje kapilarne vlage zidova, novu hidroizolaciju podova te novo betonsko stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Završetak energetske obnove zgrade Dječjeg kreativnog centra planiran je u prvoj polovici rujna, a završetak radova na okolišu i dječjem igralištu očekuje se u drugoj polovici idućeg mjeseca.

(Pre)visoka ograda

- Zadovoljni smo dinamikom radova, a u konačnici najzadovoljniji će biti korisnici koji će već ove godine useliti u sasvim nove prostore. Moram naglasiti da je ovo bila jedinstvena prilika da se uz projekt energetske obnove uredi kompletna unutrašnjost objekta kao i eksterijera. Sve dodatne radove prema zahtjevu korisnika, a koji ne uključuju energetsku obnovu, naručio je Grad Pula da bi projekt bio u potpunosti realiziran, odnosno investicija bila zaokružena kao funkcionalan i adekvatan prostor za najmlađe sugrađane, istaknuo je Matić.

Osim primjedbi na bučne radove, susjedi kritiziraju i previsoku ogradu na starim zidovima, za koju kažu da nije primjerena Dječjem centru. Razgovarali smo i s nekim stanarima iz okolice kojima smeta plava fasada bivšeg Pionirskog doma. Na pitanje zašto im smeta, od njih nismo dobili jasan odgovor.

- Po pitanju boje objekta, nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule izdao je suglasnost na idejni prijedlog renomiranog pulskog arhitekta Bruna Juričića prema kojemu pročelje Dječjeg kreativnog centra krasi plavo-siva boja. Upravo je plavo-siva boja fasade odabrana da bi bila u skladu s vizualom natpisa "Grad Pula - prijatelj djece"! Naime, taj će se vizual dodatno istaknuti u donjoj četvrtini pročelja zgrade koja je namijenjena kulturnom potencijalu i razvoju djece i mladih, objašnjava pročelnik Matić.

Izvođač radova za uređenje dječjeg igrališta je pulska tvrtka Cubo, dok pripremne građevinske radove za igralište i okoliš izvodi tvrtka De Conte iz Labina, inače izvođač angažiran na energetskoj obnovi Centra.

Cjelovita obnova

Vrijednost investicije energetske obnove, kako smo ranije pisali, iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega je 2,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok je ostatak osigurao Grad, uz dodatnih 300.000 kuna za uređenje okoliša i dječjeg igrališta. Bespovratna sredstva osigurana su iz programa Energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora Europskog fonda za regionalni razvoj, ali i temeljem Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu. Da se radovi primiču kraju, vidi se i po tome što je do sada utrošen već 7,1 milijun kuna.

- Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za najmlađe sugrađane, naglasio je Matić. Dok radovi traju, Studio Zaro, Teatar Naranča, Društvo Naša djeca te Gradska knjižnica i čitaonica djeluju na zamjenskim lokacijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter