Bit će buke

Gradu Vodnjanu ukinuta zabrana građevinskih radova tijekom turističke sezone. RAZLOG JE POMALO BIZARAN

Visoki upravni sud ukinuo je odluku vodnjanskog Gradskog vijeća o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone u 2022. godini, koji su bili predviđeni od 1. srpnja do 31. kolovoza, budući da je ona prekoračila zakonske okvire pripisane Zakonom o gradnji

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (snimio Duško Marušić Čiči)


Zbog aljkavosti i nemara vodnjanske gradske uprave tamošnji će stanovnici i turisti ovog ljeta potencijalno trpjeti građevinske radove na cijelom području unutar granica Grada. Naime, ovih je dana Visoki upravni sud ukinuo odluku vodnjanskog Gradskog vijeća o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova tijekom turističke sezone u 2022. godini koji su bili predviđeni od 1. srpnja do 31. kolovoza, budući da je ona prekoračila zakonske okvire pripisane člankom 132. Zakona o gradnji.

Tako su Vodnjanci sada mogu pozivatu samo na Odluku o komunalnom redu te Zakon o zaštiti od buke. Situacija je, dakle, identična kao i prošle godine kada, podsjetimo, takva odluka nije uopće donesena. 

Spomenuti dokument ukinut je zbog formalno-pravne pogreške gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Edijem Pastrovicchijom, a razlozi su vrlo jednostavni - stručne službe Grada sastavile su pravno nevažeću odluku koju je potom, koncem prošle godine, izglasalo Gradsko vijeće.

Konkretno, propisavši zabranu radova na svim vrstama građevina Grad je prekoračio zakonom dobivene ovlasti, radi čega je tu zabranu Sud ocijenio nezakonitom. Dakle, odluka Grada propisuje zabranu radova na svim vrstama građevina, a Zakon o gradnji predviđa da se one moraju taksativno odrediti. Sud je tako, zbog očitog previda, slučajnog ili ne, ukinuo cijelu odluku te je ovog ljeta na području Vodnjana dopušten svaki oblik građevinskih radova. Naravno, sve u skladu s važećim komunalnim redom.

Podsjetimo, sporna je odluka donesena koncem prošle godine na sjednici Gradskog vijeća Vodnjana, a gradonačelnik Pastrovicchio tom je prilikom izjavio da se to čini najviše zbog nezadovoljstva iznajmljivača.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter