SPRDANJE S TRADICIJOM

NAKON VANDALSKOG PALJENJA PUSTA NA VELOM VRHU NEKOLIKO DANA PRIJE ROKA Predsjednik karnevalske grupe Zdravko Juran: "Ki je to načinija je štupido!"

| Autor: Marcello ROSANDA
Pust na Velom Vrhu prije i poslije preuranjenog paljenja

Pust na Velom Vrhu prije i poslije preuranjenog paljenja


U noći sa subote na nedjelju oko dva sata netko je na Velom Vrhu spalio pusta, lutku koja se tradicionalno pali po okončanju sezone maškara, ali ne tada kad je ti učinjeno, nego predstojeći utorak. Koronakreator, kako su ga nazvali, je bio ovogodišnji pust karnevalske grupe Veli Vrh-Valmade. Otprilike pet metara visok, izrađen od drva i slame, Koronakreator bio je odjeven i zaštićen običnom bijelom tkaninom.

Veseli Montegrandini su ga 17. siječnja podignuli na Velom Vrhu, a kao tradicionalni karnevalski pust trebao je biti ritualno spaljen u utorak 16. veljače. No, nepoznata osoba, ili više njih, vandalski su, i očito planski, zapalili pusta nešto ranije.

Karnevalska grupa Veli Vrh-Valmade ove godine neće obilježiti maškare kao prethodnih godina, iz dobro nam poznatih razloga pandemije. Nema "maškara" u onom tradicionalnom smislu, ni riječkog ni pulskog karnevala, a neće biti ni karnevalske povorke po kućama. Jednostavno, čekali su taj utorak da makar paljenjem pusta ove godine obilježe sezonu maškara.

- Kao što je poznato, ove godine su nam mjere oduzele mogućnost da organiziramo karneval u našem gradu, a sinoć su se za kompletnu negativnu sliku potrudili nepoznati počinitelji te nam oko 2 sata u noći zapalili Pusta. Tužno je da se netko odlučio za takvo nepoštivanje naše grupe koja godinama održava tu tradiciju i zabavlja ljude Velog Vrha i Pule, kažu predstavnici grupe i najavljuju da će napraviti novog pusta i tradicionalno ga zapaliti kad i treba, ali bez velikog okupljanja ljudi.

- A vi koji ste ga zapalili, priključite se našoj grupi jer je i nama fora zapaliti pusta, ali na točan datum, duhovito zaključuju maškarani Montegrandini.

Razgovarali smo i s predsjednikom karnevalske grupe Veli vrh-Valmade Zdravkom Juranom, koji kaže da su mu jutro nakon vandalskog čina poslali poruku da je "pust zgorija".

- Ki je to načinija je štupido! Vjerojatno su u pitanju neki lokalni mulci. Ma danas delamo drugega i palimo ga kako je i planirano, napominje Juran. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter