(Snimio Milivoj Mijošek)
O klimatskim promjena pišu se i objavljuju romani tako da je svima već odavno jasno da su se godišnja doba dobrano poremetila. Obzirom da nam oni iz Švedske bez problema mogu reći da im ljeto dolazi mjesec dana ranije, naši Istrijani, pak, svjedoci su ovih dana kako nam je proljeće već stiglo.
Kao dokaz tomu na pulskom smo markatu primijetili i prve ovogodišnje mimoze. Simpatična nam prodavačica kaže da su joj procvale već prije tjedan dana. Prodaje ih u macima od 0,50 centi, eura ili eura i pol. Osim toga, kaže nam da mimoze nisu iznimka, jer su svoje cvjetove ranije počeli otvarati i zumbuli.
Za mali piter zumbula traži dva ili tri eura, ovisno o veličini. I dok nam je proljeće došlo mjesec dana ranije, za bojkot velikih trgovačkih lanaca mnogi će reći da se događa sa zakašnjenjem. Vidjet ćemo.
U svakom slučaju, imamo primjer da se o cijenama dalo razgovarati i ranije, ali sada, kada su kupci uzeli stvar u svoje ruke, pojedini vlasnici malih butižina doskočili su problemu. U jednoj pulskoj prodavaonici suhomesnatih proizvoda zatražili smo šunku u ovitku, koju kupujemo često i koju proizvodi jedan poznati hrvatski proizvođač.
- Nemamo više taj proizvod i nećemo ga više naručivati, kazala nam je prodavačica ljubazno. Razlog je, kaže, što navedeni proizvođač nema namjeru sniziti cijenu svojih proizvoda, pa se vlasnik butige domislio i u inat naručio isti proizvod, ali od drugog dobavljača.
Dodatno nas je iznenadilo i to što je proizvod novog proizvođača čak i dosta jeftiniji, a kvaliteta gotovo ista. Dakle, može se, a prema svemu sudeći, moglo se i prije. Neš' ti poznatog.
Uglavnom, na markatu je situacija kao i proteklih dana. Kada govorimo o ponudi na markatu, prekjučer su se mogli pronaći koromač koji je koštao sedam eura, mrkva je bila tri eura za kilogram, a radić i šenon su se prodavali po cijeni od četiri eura. Vrećica suhih smokvi išla je po cijeni od pet eura, a matovilac po 15 eura za kilogram.
Cijena kupusa kretala se na nivou od dva eura, a naranča do 3 i pol eura. Dunja se nudila po cijeni od pet eura, a isto toliko koštao je nar. Nije na odmet reći da su jedini štandovi koji rade cijelo vrijeme i ne posustaju oni koji nude maslinovo ulje, med, domaće sokove i rakiju.
Ribarnica je i dalje polupuna iliti poluprazna. Međutim, i tu su cijene "dobre". Uzgojeni brancini kupljeni u supermarketima znaju imati nižu cijenu. Očišćeni i zapakirani prodaju se po 10 ili 13 eura po kilogramu, a u ribarnici im se cijena kreće od 12 do 17 eura, ovisno o veličini. Međutim u trgovačkom lancu, na ribljim odjelima, stupanj svježine robe može biti dikutabilan, ali zna se dogoditi da su zalihe u velikim distribucijskim centrima svakodnevne, a hladni pogon konstantan, ambalaža im je možda sigurnija, dok, ponekad, u ribarnici nedostaje leda.
Od kraja prošle godine na snazi je lovostaj tj. zabrana izlova plave ribe. U nedostatku kraljice - srdele - ponuda je ograničena. No, orada i brancina ima dosta, a prodaju se u prosjeku po 12 eura za kilogram, s varijacijama od 15 do 24 eura za divlje orade male veličine ili znatno iznad prosjeka.
Malo je "gigantskih" primjeraka, u prodaji po 28 eura za kilogram. Raže koštaju 12 eura, a bakalar 12. Za usporedbu, salpe i cipli, koji su uvijek pristupačni, prodaju se po cijeni od 6 eura po kilogramu. Svježe lignje iz našeg mora stoje 21 ili 22 eura, škampi su od 5 do 22 eura, sipa 13, a hobotnica 10. Vratili su nam se zeri, koji se nude za 8 eura za kilogram.