BRTONIGLA: završeni tradicionalni dani gljiva

Kulinarsko natjecanje u pripremanju gljivarskog kotlića - BUJSKI GRADONAČELNIK NAJBOLJI


Nakon što su ekipe vrsnih gljivara iz desetak udruga brali gljive i tražili najveću i najljepšu, glavno obilježje drugog dana gljivarske manifestacije Dani gljiva u Brtonigli bilo je kuhanje, odnosno pripremanje jela u gljivarskom kotliću. Natjecale su se tri ekipe gljivarskih udruga iz Hrvatske i jedna iz Italije, a posebno su se u pripremanju kotlića sa svojim pomoćnicima nadmetali (grado)načelnici Bujštine. Pozivu organizatora, uz domaćina Paola Klarića, načelnika Brtonigle, odzvali su se još načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz i prvi puta gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin. Svi su dobili istu količinu gljiva, mesa i povrća, a sami su određivali što još dodati i pripremiti najbolji gulaš. Komisija (Željko Ružić, Vlado Smolica i Robert Buzdakin) degustirali su ponuđena jela iz kotlića i najviše bodova dali jelu bujskog gradonačelnika Vižintina koji je svoj prvi nastup okrunio pobjedom. Na drugom je mjestu bio načelnik Brtonigle Klarić, lanjski pobjednik, a treći je bio načelnik Grožnjana Stocovaz.

Vrganji, lisičke, trube, blagve i prosenjak

Sličnu zadaću imale su i gljivarske udruge. Svaka ekipa imala je svoj tajni začin ili neki drugi adut u kotliću, a ista je komisija tražeći u ponuđenom gulašu sve karakteristike gljivarskog kotlića odlučila da su najbolju kotlić pripremili domaćini, kuharska ekipa Društva gljivara Boletus. Nijansu manje bodova dobio je kotlić kojega su pripremili lanjski pobjednici, kuharska ekipa Društva gljivara Sunčanica iz Samobora, a treća je bila kuharska ekipa Gljivarskog društva Poreštine Žurdana (Kaštelir –Labinci). Posebno priznanje za sudjelovanje dobila je ekipa udruge Bresadola iz Trsta, stalnih suradnika s gljivarima Boletusa. Svima su nagrade i priznanja dodijelili zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i Mladen Milohanić iz Upravnog odjela za poljoprivredu IŽ. Sva pripremljena jela u kotliću ponuđena su posjetiteljima po vrlo povoljnim cijenama. Za 30 kuna mogla se dobiti dobra porcija gulaša iz kotlića ili gljiva sa roštilja, a pića su koštala od pet od 10 kuna.

- Boletus nije išao na nikakvu zaradu, već samo da pokrijemo osnovne troškove, odnosno ono što morali kupiti kao što su jednokratne čaše, tanjuri, kruh i slični artikli. Osnovna sredstva za ovu manifestaciju dobili smo od naših pokrovitelja Turističke zajednice i Općine Brtonigla, te od Istarske županije. Sve što ostaje nakon pokrivanja troškova i ove godine darujemo u humanitarne svrhe, a dogovorili smo da ove godine sredstva dodijelimo Dječjem vrtiću Kalimero u Brtonigli za nabavku opreme. Inače, svi članovi Boletusa rade besplatno…, ali nešto smo morali dati kao naknadu gljivarima koji su išli svojim automobilom u Gorski Kotar, u Delnice ili u dijelove Slovenije, pa i po Bujštini, u potrazi za gljivama za izložbu i za potrebe kuhinje, kaže predsjednik Društva gljivara Boletus Željko Ružić dodajući da je za jelo utrošeno više od 300 kilograma gljiva. Uz desetak vrsta šumskih gljiva ubranih prije dvadesetak dana (vrganji, lisičke, trube, blagve, prosenjak, sunčanice…), nabavljena je i jedna količina gljiva iz uzgoja, bukovača i šampinjona, kako bi se napravila ukusna jela s gljivama.

Veliki vrganj težak gotovo kilu i pol

Drugog dana veliko nevrijeme sručilo se na Brtoniglu, pa je i to umanjilo posjet, ali veliki šator, koji je izdržao nalete vjetra, bio je dobro ispunjen posjetiteljima koji su uživali u dobrom programu i zabavi uz glazbu Alfa Time Benda, te zbor Zajednice Talijana iz Nove Vasi.

Drugog dana na fešti je pokazan i najveći pronađeni vrganj težak 1,5 kilogram. Prodan je na prigodnoj licitaciji za 200 kuna, što će biti pridruženo konačnoj svoti za vrtić Kalimero.

- Unatoč nešto lošijem vremenu, na što nismo mogli utjecati, mislim da su posjetitelji zadovoljni, mnogi su to i sami rekli. Bilo je posjetitelja iz cijele Istre, iz drugih dijelova Hrvatske, iz Slovenije i Italije… Hvala svim koji su došli na našu feštu posvećenu gljivama, nastojali smo biti dobri domaćini. Moram zahvaliti svim gljivarskim udrugama koje su došle, svim našim članovima koji su brali gljive i radili dva dana besplatno, našim kuharima, svim pokroviteljima i donatorima koji su nam pomogli, našim determinatorima i kolegama iz Trsta oko pripreme izložbe 200 vrsta gljiva, vrtiću i školi za sudjelovanje s dječjim radovima, glazbenicima, svima, zahvalio se u ime organizatora fešte predsjednik Društva gljivara Bujštine Boletus Željko Ružić. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter