Od osnutka centra do danas provedeno je više od 150 radionica koje je pohađalo više od 1800 kuhara, slastičara i ugostiteljskih djelatnika što izravno doprinosi izgradnji kvalitetne i održive regije bazirane na poljoprivredi, gastronomiji i turizmu
azzri radionice
U Edukacijsko-gastronomskom centru Istre tijekom ožujka, travnja i svibnja uspješno je proveden još jedan ciklus kuharskih radionica. Edukacijska sezona zatvorena je radionicom chefa Davida Skoka na tematiku jednostavnih jela na bazi lokalne ribe, koja je zbog velikog interesa ponovljena u dva termina. Repertoar dosadašnjih kuhara predavača upotpunjen je poznatim imenima iz hrvatske gastronomije, koji su svojim znanjima i iskustvom pridonijeli edukaciji ugostitelja i nadogradnji ponude njihovih objekata.
Podizanje kvalitete
Provedbom edukacijsko-kuharskih radionica ispunjava se glavna uloga i razlog postojanja Edukacijsko gastronomskog centra Istre, a to je valorizacija lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i njihovo korištenje u svrhu podizanja kvalitete istarske gastronomije. Didaktička kuhinja centra predstavlja mjesto gdje se susreću gastronomija i edukacija koja djeluje s ciljem kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko-turističkog sektora, ali i djelatnika iz sektora poljoprivrede i stočarstva. Proljetni ciklus uspješno je završen s ukupno 11 provedenih edukacijsko-kuharskih radionica pod vodstvom vrhunskih chefova, sommeliera i ostalih stručnjaka koje pohađalo je 130 kuhara, ugostitelja i hotelijera iz Istre, ali i ostalih županija Hrvatske.
Uz podršku Istarske županije te ostalih važnih partnera projekta, proljetni ciklus s raznolikom paletom edukacijsko-kuharskih radionica, unio je dašak inovativnosti u ne tako sjajna vremena u svijetu gastronomije. Veliki korak učinjen je u olakšanoj mogućnosti prijave na radionice putem online obrasca - https://egci.azrri.hr.
Usavršavanje kapaciteta
U edukacijsko-kuharskim radionicama naglasak je stavljen na pravilnoj iskoristivosti namirnica odnosno na maksimizaciji upotrebe namirnica da bi se izbjeglo rasipanje hrane i potakla održiva priprema jela u ugostiteljskom objektima u Istri, ali i šire.
Edukacijsko-gastronomski centar Istre osnovan je i djeluje u sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre (AZZRI) kao poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko-turističkog sektora u cilju valorizacije istarskih lokalnih proizvoda i istarske gastronomije. Putem didaktičke kuhinje, centar djeluje kao platforma za popularizaciju i promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda te edukaciju s ciljem usavršavanja kapaciteta u sektoru ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma. Od osnutka centra do danas, provedeno je više od 150 radionica koje je pohađalo više od 1800 kuhara, slastičara i ugostiteljskih djelatnika, što izravno doprinosi izgradnji kvalitetne i održive regije bazirane na poljoprivredi, gastronomiji i turizmu. (GI)