Danas u 20 sati

Jusuf Hadžifejzović izlaže u Galeriji Poola


U prostoru Galerije Poola danas u 20 sati održat će se otvaranje izložbe bosansko-hercegovačkog umjetnika s međunarodnom reputacijom Jusufa Hadžifejzovića pod nazivom "Prodavaonica praznine - odjel dekorirane praznine".

"Moji radovi na kartonskoj ambalaži nisu umjetničke slike. Ja Bojom markiram mjesta na kartonskoj ambalaži gdje su boravili proizvodi u transportu od proizvođača do potrošača. Ovu seriju radova nazvao sam 'Ležišta Markirana Bojom u Prodavaonici Praznina/Shop of Emptines'. Dokon, besposlen, čekajući mušterije u Prodavnici Praznina, ja Bojom ispunjavam udubljenja, ležišta od proizvoda u kartonskim kutijama. Označavam Bojom bez-značajna mjesta na bez-vrijednom ambalažnom kartonu. Moji radovi ne-nose i ne-sadrže nikakve poruke osim što su to što sam opisao gore. Kartonska i druga ambalaža svuda je oko nas, oko svake trgovine na planeti zemlji. Evidentna je hiperprodukcija, a potrošnja zapakovanih proizvoda je u porastu. Svakodnevno se proizvodi na desetine milijardi plastičnih i metalnih ambalaža za piće i hranu. Odbačena ambalaža nijemi je i nemušti svjedok hiperprodukcije liberalnog kapitalizma koji, trčeći za profitom, ostavlja iza sebe otpad koji plovi oceanima", kaže autor.

Hadžifejzović posljednjih godina živi i stvara u Sarajevu. Bavi se performansom, instalacijom i "depografijom", a u proteklih par godina, gotovo opsesivno, i "celebrativnim analitičkim slikarstvom''. U Sarajevu je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Stojana Ćelića. Postdiplomski studij završio je u Düsseldorfu na Državnoj akademiji umjetnosti, u klasi profesora Klausa Rinkea. Osnivač je projekta "Jugoslovenska dokumenta" i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi. Kao voditelj galerije savremene umjetnosti Charlama Depot 2009. godine je upriličio SubDokumenta u prostorima Centra Skenderija gdje i danas vodi galeriju i Centar kulturnih aktivnosti Charlama. (M. Ra.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter