SANJA RADOLOVIĆ:

Gradski stanovi dodjeljuju se pojedincima "koji su zadužili grad". TO JE VRLO DISKUTABILNA KATEGORIJA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ilustracija

Ilustracija


"Od Grada Pule i bivše vlasti smo godinama tražili podatke o

stanovima u vlasništvu Grada i stanarima koji žive u njima, ali ih

nismo dobivali. Na koncu smo ipak uspjeli doznati da Grad Pula ima u vlasništvu 479 stanova od kojih svaki ima svog korisnika. Pritom nitko ne zna, niti ima podatak, koliki udio u tom broju imaju bespravno useljeni stanovi, međutim neslužbena procjena je da se radi o brojci koja se kreće između 70 i 80 takvih stanova", kazala nam je SDP-ova pulska vijećnica Sanja Radolović, komentirajući temu koju je aktualizirala na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

Nejasno je, dodaje, kako je netko uopće mogao doći do informacije o tome na kojoj adresi i lokaciji se nalazi ispražnjeni stan u vlasništvu Grada prije nego što će se bespravno useliti u njega.

- Neki od ljudi koji ilegalno borave u tim stanovima su mi se obratili da bi pojasnili da ih je sudbina natjerala na takav potez, te da su jednostavno morali učiniti nešto da bi stambeno zbrinuli svoje obitelji. I premda s ljudske strane to mogu razumjeti, smatram da to ipak nikoga ne opravdava. U ovoj situaciji, naravno, nisam za to da se bilo koga izbacuje na cestu, ali moramo biti svjesni i činjenice da je stotinjak naših drugih građana, koji si isto tako ne mogu riješiti stambeno pitanje, poštovalo proceduru, uredno se prijavilo i da se nalaze na listi čekanja. Među njima ima i onih koji su teški socijalni slučajevi, s gotovo nikakvim prihodima i daleko ispod nekakvog dohodovnog i imovinskog cenzusa, kaže Radolović.

Napominje da je zbog svega toga nužna što skorija temeljita revizija registra imovine, liste prvenstva za dodjelu gradskih stanova, te izrada jasne liste kriterija.

- Nakon toga smatram da uopće nije isključeno da, osim najavljene izgradnje POS-ovih stanova za mlade, grad prodajom određene imovine za koju procjeni da mu nije potrebna osigura sredstva kojima bi se krenulo u renoviranje određenog broja gradskih stanova da bi se u njima stvorili primjereniji uvjeti za život. S druge strane, nužno je pozvati i razgovarati sa svim ilegalnim stanarima kojima Grad trenutno plaća i režijske troškove za te stanove, veli ona.

Nakon toga bi se, smatra, i po tom pitanju trebala napraviti revizija te razdvojiti one koji imaju uvjete i potrebu za takvim smještajem od onih koji ilegalno ili legalno žive u gradskim stanovima, a imaju druge nekretnine ili si svojim prihodima mogu osigurati podstanarstvo po tržišnoj cijeni, odnosno dobivanje kredita za rješavanje stambenog pitanja. Oni koji imaju uvjete i žele biti u gradskim stanovima moraju imati sklopljen ugovor s Gradom i taj segment se mora dovesti u red, kaže Radolović.

Osim po socijalnom kriteriju, gradski stanovi su dodijeljeni, dodaje, i pojedincima "koji su zadužili grad".

- Držim da je to jedna vrlo diskutabilna kategorija i da bi morali definirati koji su nam prioriteti, dodjela stanova po tom kriteriju ili rješavanje socijalnog pitanja, kaže vijećnica SDP-a.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća dotakla se i pitanja nenaplaćenih gradskih potraživanja, napominjući da je sramotno više da se taj iznos popeo do 90 milijuna kuna.

- Meni je jasno da postupci naplate mogu trajati godinama, da postoji procedura kroz koju se dug pokušava naplatiti opomenama, dogovorom, arbitražom ili sporazumima o obročnoj otplati duga, međutim, radi se o doista velikom iznosu koji ozbiljno opterećuje gradsku bilancu i koji onima koji se odgovorno ponašaju i plaćaju svoje obaveze šalje izuzetno lošu poruku, zaključila je Radolović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter