NOVI MODEL

Grad Pula traži članove povjerenstva za provođenje natječaja za financiranje medija: KANDIDATI MORAJU IMATI ISKUSTVO S MEDIJIMA, ALI NE SMIJU BITI U SUKOBU INTERESA

| Autor: Marcello ROSANDA
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Nova vlast - nova pravila. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić odlučio je promijeniti način na koji će ova Gradska uprava financirati medije. Naime, model koji Zoričić zastupa definitivno je u mnogočemu različit od njegovog prethodnika, IDS-ovog Borisa Miletića.

Podsjetimo, Grad Pula raspisao je Javni natječaj za izbor tri člana Povjerenstva za provođenje javnog natječaja za dodjelu sredstava medijima. Za članove Povjerenstva mogu biti imenovane poslovno sposobne fizičke osobe čije prijave svjedoče o njihovu iskustvu praktičnog i teorijskog rada u području medija. Radna skupina utvrđuje listu kandidata koji ispunjavaju uvjete Javnog natječaja i poziva ih na razgovor.

Na upit tko će činiti spomenutu radnu skupinu, iz Grada potvrđuju da će to biti predstavnik Upravnog odjela za lokalnu samoupravu te dva predstavnika Gradskog vijeća.

Mogu li se, dakle, na natječaj prijaviti i djelatni novinari, ili drugi zaposlenici u nekom mediju, iz Grada odgovaraju da radna skupina neće i ne smije izabrati bilo koju osobu koja jest ili bi se mogla naći u sukobu interesa, a što će se vidjeti iz životopisa i referenci osoba koje se jave na poziv. Osim toga, napominju da bi izabrani članovi povjerenstva svakako trebali potpisati izjavu o izbjegavanju sukoba interesa.

"Izabiru se osobe koje imaju iskustva u radu medija te poznavanju medijskih politika, a koje bi u tekst natječaja i njegove kriterije trebale uvrstiti najbolje prakse sličnih natječaja za medijske projekte, bilo u Hrvatskoj ili u Europskoj uniji. Cilj je kvalitetan i transparentan natječaj, jer je riječ o dodjeli novca građana, javnog novca, koji se dosad nije dodjeljivao po jasnim kriterijima", pojašnjavaju iz Gradske uprave.

Nadalje, dodaju da u Povjerenstvo ne mogu biti izabrani dužnosnici, osobe koje se nalaze na poziciji, odnosno na dužnosti bilo u gradskoj upravi ili u političkoj stranci ili nezavisnoj listi, kao ni službenici Grada.

"Ne možemo očekivati da ćemo u svakom trenutku znati je li netko član neke stranke ili nije i zato ćemo i po tom pitanju tražiti pisanu izjavu", napominju iz Grada.

No, budući da o provedenom postupku radna skupina podnosi izvješće i prijedlog članova Povjerenstva gradonačelniku koji donosi odluku o njihovom imenovanju, upitali smo može li gradonačelnik eventualno odbiti prijedlog Povjerenstva i utjecati na njegov rad, budući da je njegova odgovornost krajnje donošenje odluke.

"Gradonačelnik može odbiti prijedlog samo ako utvrdi da nije u skladu sa zahtjevima natječaja, ali mora postojati povjerenje, prije svega u stručnost članova povjerenstva, ali i u njihovo elementarno poštenje. Najvažnije u svemu je ipak da će članovi Povjerenstva biti neutralni i nezavisni stručnjaci koji će raditi bez pritiska i interesa politike", zaključuju iz Grada.

NOVO

Posljednja informacija je da će radnu skupinu koja će se baviti ovim povjerenstvom činiti Anja Ademi, Dušica Radojčić i Siniša Gordić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter