ODGOVOR

Grad Pula o zabrani građevinskih radova za vrijeme turističke sezone: "TIJEKOM 2021. BILO JE MNOGO PRITUŽBI"

| Autor: Marcello ROSANDA
Gradonačelnik Filip Zoričić (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Gradonačelnik Filip Zoričić (snimio D. ŠTIFANIĆ)


Vezano za današnji prosvjed građevinara zbog moguće zabrane radova tijekom turističke sezone, Gradu Puli poslali smo sljedeća pitanja:

Molimo vas vaše očitovanje o današnjem sastanku s predstavnicima investitora i građevinara Puljštine, te njihovim odvjetnikom Nikolom Paićem.

Tko je u ime grada sudjelovao na tom sastanka i koji su zaključci?

Hoće li se ići s predmetnom odlukom kojom se planira zabrana gradnje tijekom turističke sezone sljedeće godine, odnosno od 20. lipnja do 15. rujna?

Uz to, je li tijekom cijele godine van sezone isto tako predviđena, tom odlukom, i zabrana rada nedjeljom, blagdanima i praznicima?

U svom odgovoru iz Grada ističu:

"Danas (srijeda, 10. studenoga) u Komunalnoj palači održan je ranije planirani i dogovoreni sastanak predstavnika građevinara sa zamjenicom gradonačelnika Ivonom Močenić i pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom Robertom Stembergerom.

Podsjećamo, u tijeku je e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2022. godini koje je otvoreno do 29. studenog 2021. godine. Nakon toga će se razmatrati i analizirati svi prijedlozi, primjedbe i očitovanja zainteresirane javnosti o prijedlogu Odluke. Zatim će se izraditi izvještaj i javnost upoznati sa zaključcima. Konačnu Odluku donosi Gradsko vijeće.

Vezano za upit o vremenu trajanja zabrane radova, sukladno Nacrtu Odluke na savjetovanju, na čitavom području grada Pule privremeno je zabranjeno izvoditi zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcija svih vrsta građevina osim građevina javne i društvene namjene namijenjene obavljanju djelatnosti u području društvenih djelatnosti (odgoja, obrazovanja, prosvjete, znanosti, kulture, sporta, zdravstva i socijalne skrbi), radu državnih tijela i organizacija, tijela i organizacija lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnih osoba s javnim ovlastima i udruga građana i vjerskih zajednica, i to u 2022. godini:

- u razdoblju od 20. lipnja do 15. rujna, sve dane, u vremenu od 00,00 do 24,00 sata

- nedjeljom, blagdanima i praznicima, u vremenu od 00,00 do 24,00 sata

Grad Pula ni u jednom trenutku ne predlaže uvođenje zabrane građevinskih radova tijekom čitave godine, već za vrijeme turističke sezone, poput brojnih hrvatskih gradova na Jadranu.

Nadalje, u ponedjeljak, 8. studenoga, o privremenoj zabrani izvođenja radova u 2022. godini održan je sastanak u Komunalnoj palači s predsjednicom HGK - Županijske komore Pula Jasnom Jaklin Majetić i predsjednikom Strukovne grupe za graditeljstvo pri Županijskoj gospodarskoj komori Mirom Mirkovićem, na kojem je dogovoreno da će održati sjednica sa svim građevinarima i donijeti zajedničko očitovanje te podnijeti prijedlog u otvorenom roku.

Isto tako, Turističko vijeće Turističke zajednice Grada Pule na sjednici održanoj 26. listopada 2021. godine donijelo je pozitivno mišljenje jer se pokrenulo rješavanje problematike građevinskih radova i njihovog utjecaja na turizam jer je u 2021. godini bilo iznimno mnogo pritužbi. Mišljenja su da bi se mogao utjecaj građevinskih radova regulirati kroz definiranje dozvoljene razine buke s obzirom da su problem radovi koji stvaraju veliku buku i remete rad smještajnih objekata, ugostitelja i slično.

U iznalaženju najboljeg modela uvođenja zabrane građevinskih radova, odnosno donošenja relevantnih oduka, koje će se odnositi isključivo na turističku sezonu, Grad Pula uključuje sve mjerodavne čimbenike." 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter