konferencija za medije

Park&Ride, javni defribliratori, spasioci na 4 plaže, noćne linije... Grad je spreman za sezonu

| Autor: Glas Istre
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


"Sve je spremno za početak ovogodišnje turističke sezone", poručeno je s današnje konferencije za medije na kojoj su sudjelovali gradonačelnik Filip Zoričić, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu Andrea Peruško, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, načelnik Postaje prometne policije Pula Loris Lupetina, direktor trgovačkog društava Pula Herculanea Robi Fuart, predstavnici Pulaprometa Darko Radetić i Javne vatrogasne postrojbe Pula Edvin Matko Juršić.

"Pula je gotovo osam mjeseci u punom pogonu. Svaka je sezona izazovna i u Pulu dolazi sve više turista. Na nama je da infrastrukturno uređujemo grad, da bude uredan i da se svi koji dolaze u grad osjećaju ugodno. Puno je događanja ovoga ljeta, pa će biti i puno posla", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik je spomenuo da se Grad uključio u nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije te je u suradnji s trgovačkim društvima i Turističkom zajednicom nabavio ukupno 14 uređaja koji su postavljeni na svima dostupnim lokacijama u gradu.

"U ove tri godine osigurali smo stotine novih parkirnih mjesta i nadamo se novoj poziciji od 250 parkirnih mjesta kod HŽ-a za što pripremamo dokumentaciju. Pozivamo sve turiste i one koji dolaze u grad da koriste dva velika parkirališta na ulasku u grad Mandrač i Gregovicu. Usustavili smo od 1. lipnja Park&Ride od parkirališta na Gregovici što će se poboljšati situaciju ljeti", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Pročelnica Andrea Peruško tom je prigodom naglasila kako je Odsjek za zaštitu i redarstvo poduzeo sve potrebne mjere za pripremu nadolazeće sezone. Na poslovima redarstva zaposleno je šestero službenika, a petero službenika je osposobljeno za poslove pomorskog redarstva.

"Objavljen je natječaj za djelatnike jedinice prometne mladeži te za spasioce. Ovisno o broju kandidata koji će se prijaviti na natječaj za spasilačku službu, planirane su lokacije Hidrobaza, Valkane, Stoja i Mornar. I ove godine od 15. lipnja uvodimo pojačani nadzor javnih površina uz podršku zaštitara", rekla je pročelnica Peruško.

Direktor Pula Herculanee Robi Fuart naglasio je kako se s povećanjem broja gostiju pojačava i intenzitet čišćenja javnih površina i pražnjenja košarica u centru grada.

"Raspoređeni su čistači na plažama koji redovito obilaze i čiste plaže, a imamo i ekipe za čišćenje u noćnim satima, nakon koncerata i ostalih ljetnih manifestacija. Nadalje, udvostručuje se broj kamiona za prikupljanje otpada na terenu", najavio je Fuart.

U cilju smanjenja prometnih gužvi te kao dio procesa uvođenja Park and Ride usluge, gradska trgovačka društva Pulapromet i Pula Parking od 1. lipnja omogućila su integriranu mjesečnu kartu za parkiranje i javni prijevoz.

U suradnji s Gradom Pulom, za predstojeće ljeto uvest će se dodatne noćne linije kojima će biti obuhvaćeni mjesni odbori na rubnim dijelovima grada.

Uvode se dvije kružne noćne linije, linije broj 72 za Veli Vrh i Štinjan te linije 73 za Valdebek, Busoler i Valmade. Obje će povezati spomenute kvartove i njihova šira područja s centrom Pule te omogućiti stanovnicima i gostima siguran i povoljan način odlaska na večernja događanja kao i povratak kućama. Prometovanje linija bit će u razdoblju ljetnih školskih praznika.

I ove godine Pulapromet nastavlja s pogodnostima korištenja javnog prijevoza za vrijeme trajanja filmskog festivala.

Svi vlasnici karata za večernje projekcije imat će pravo na besplatno korištenje javnog gradskog prijevoza. Svaka filmska karta na sebi će imati dodatnu autobusnu kartu u obliku QR koda koja će vrijediti na dan projekcije od 19 do 4 sata idućeg dana te će se unutar toga vremena moći ostvariti neograničen broj vožnji.

Zamjenik zapovjednika JVP-a Pula Juršić izvijestio je kako su u povodu nadolazeće ljetne požarne i turističke sezone vatrogasci odradili sve potrebne pripreme.

"Vozila i oprema spremni su za predstojeći glavni napor požarne sezone. Broj vatrogasaca u JVP i DVD povećava se zapošljavanjem sezonaca te uskoro završava i tečaj osposobljavanja novih članova DVD-a. Vatrogasne postrojbe spremne su za izvršavanje nadolazećih zadaća u sezoni kao i svih 365 dana u godini", ustvrdio je zamjenik zapovjednika Juršić.

I Postaja prometne policije Pula poduzela je sveobuhvatne pripremne radnje za predstojeću turističku sezonu kako bi se osiguralo povoljno stanje sigurnosti u cestovnom prometu i kako bi osigurali protočnost prometa, kada se na prometnicama povećava broj vozila. 

"Povećat ćemo prisutnost policijskih službenika na najfrekventnijim prometnicama kako bismo postupali po tim prioritetima. Osim toga, aktivnosti ćemo usmjeriti na zaštitu najranjivijih sudionika u cestovnom prometu (pješaka, biciklista, motorista) i suzbijanje najtežih prekršaja tzv. četiri ubojice u prometu (brzina, alkohol, pojas i mobitel)", najavio je načelnik Loris Lupetina.

"Kako bi cijela godina prošla u najboljem doživljaju za turiste, Turistička zajednica grada Pule pruža im sve bitne informacije već pri planiranju dolaska, ali i dok borave u Puli. Osim gostima koji su smješteni u Puli informacije se pružaju i svima koji planiraju posjetiti Pulu na jedan dan.

Informacije se mogu dobiti kroz razne kanale: telefon, e-mail, web, društvene mreže ili osobno u info punktu. Upravo aktivnim angažmanom informatora i djelatnika TZ Pule gosti većim djelom svoje upite riješe kod nas ili ih se ciljano usmjeri ovisno o potrebi. Na taj način im dajemo osjećaj sigurnosti i kvalitetnog odmora.

Naravno surađujemo i informacije crpimo i od svih ostalih službi, institucija, poduzeća te na taj način gostima olakšavamo dobivanje raznih informacija na jednom mjestu", zaključila je direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter