Pulska Gimnazija spaja svoje bivše i sadašnje učenike

GIMNAZIJALCI NA PRAKSI Lakše do izbora fakulteta i budućeg zanimanja

Matea (u sredini) sa svojim mentoricama u stomatološkoj ordinaciji

Matea (u sredini) sa svojim mentoricama u stomatološkoj ordinaciji


Mateu Znahor, učenicu trećeg razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, oduvijek je zanimala medicina. Sada je na praksi kod bivše pulske gimnazijalke Ane Sandrić, u njezinoj stomatološkoj ordinaciji, a potom će, jer je i to zanimanje privlači, posjetiti logopeda u pulskoj bolnici

Gimnazijskim programima često se zamjera da, unatoč širokom znanju koje daju, učenike ne pripremaju za tržište rada a mnogi nakon završetka srednje škole nisu sigurni što bi dalje studirali. Upravo to želi promijeniti ravnatelj pulske Gimnazije Filip Zoričić koji je odlučio pomoći učenicima drugačijom profesionalnom orijentacijom.

- Nakon analize provedene u trećim razredima, što bi učenici voljeli studirati, krenuli smo u dogovore sa stomatolozima, odvjetnicima, bilježnicima, Općom bolnicom, edukatorima i rehabilitatorima, državnim i lokalnim institucijama te raznim udrugama kako bismo uputili naše đake na "praksu kroz volontiranje" i to mahom našim bivšim učenicima, alumnijima, pojašnjava Zoričić zbog čega je djelomično i osnovan Klub alumnija ove škole.

Analize su pokazale da najviše učenika želi upisati fakultet elektrotehnike i računarstva, pravo, medicinu, stomatologiju ili kineziološki fakultet. Za sada je, kaže ravnatelj, želju da se isprobaju na poslu koji jednom žele raditi izrazilo 20-ak učenika trećih i četvrtih razreda.

- Želimo biti most između naših učenika i njihovih budućih zanimanja, jer nije se lako s 18 godina odlučiti što studirati. Na ovaj im način omogućavamo da vide kako poslovi koje žele raditi u budućnosti izgledaju "uživo", pojašnjava Zoričić dodajući da je to jedan od najboljih načina da im pomognu u važnim životnim odlukama.

Prva "praktikantica" je gimnazijalka Matea Znahor, učenica trećeg razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, koja je krenula na praksu kod bivše pulske gimnazijalke Ane Sandrić, u njezinu stomatološku ordinaciju... (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter