PORUKA ČITATELJA

PRIZOR S GOLUBOVIH STIJENA: Zar smo toliko željni turizma da si ovo dopuštamo?

Iako ne možemo tvrditi čiji je to točno otpad - od kampista, tamošnjih kupača ili šetača i prolaznika, činjenica je da je divlje kampiranje uzelo maha na našoj obali i da gotovo svakog dana nezadovoljni građani prijavljuju ovakve slučajeve medijima, kao i nadležnim službama

| Autor: Doria Mohorović
Ilegalno kampiranje (Foto čitatelj)

Ilegalno kampiranje (Foto čitatelj)


"Evo današnjeg prizora s Golubovih stijena. Zar smo toliko željni turizma da si ovo dopuštamo?", pita se ogorčeni građanin koji je, šetajući šumicom na Stoji primijetio nekoliko postavljenih šatora koji ondje, po svemu sudeći, ilegalno kampiraju.

Najviše ga uznemirava to što, budući da kampisti koji kampiraju izvan za to predviđenih mjesta, ondje nemaju potrebnu infrastrukturu, odnosno kante za smeće i sanitarne čvorove, pa često znaju svoj otpad ostavljati u prirodi i time zagađivati okoliš.

- Prijašnjih dana osobno nismo bili prisutni na stijenama, ali očito je da su oni tamo više dana jer to je previše izmeta za jednodnevno kampiranje. Kao netko tko ima iskustva s kampiranjem mogu također reći da je kamp "prebogat sadržajem" da su bili samo na jedan dan, kaže naš čitatelj, čiji su podaci poznati redakciji.Ilustracija

Iako ne možemo tvrditi čiji je to točno otpad - od kampista, tamošnjih kupača ili šetača i prolaznika, činjenica je da je divlje kampiranje uzelo maha na našoj obali i da gotovo svakog dana nezadovoljni građani prijavljuju ovakve slučajeve medijima, kao i nadležnim službama.

Tako je, naime, na gotovo istoj lokaciji jedan građanin nedavno prijavio "divlje" kampiranje (na aplikaciji Smart Pula) pritom istaknuvši da je "kampiranje van kampova izgleda postao brand Pule". Najčešće su to kamperi stranih registracijskih oznaka ili turisti koji šator postavljaju u netaknutoj prirodi, tik uz obalu, na zelenim površinama i šljunčanim parkiralištima.

Štoviše, divlji se kampisti putem besplatnih aplikacija informiraju i savjetuju na kojim lokacijama mogu kampirati kako bi ih njihov godišnji odmor koštao što manje. Ipak, treba napomenuti i da su pulski autokampovi ove sezone puni, zbog čega kamperi često noć provode na parkiralištima, iako time riskiraju kaznu koja ih košta dvostruko više nego što bi platili noćenje u kampu.

Kazna za ilegalno kampiranje iznosi od 1.500 pa i do 10 tisuća kuna, a propisano je i da za navedeni prekršaj turistički inspektor može naplatiti novčanu kaznu na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 1.000 kuna.

Odgovor od nadležnog Upravnog odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom nismo primili do zaključenja članka, no na stranici Smart Pula, gdje građani često prijavljuju ovakve slučajeve, spomenuti je Odjel objavio iduće:
"Komunalni redari u redovnim ophodnjama u skladu s mogućnostima obilaze predmetna područja te se naplaćuju prijestupnicima mandatne kazne. Kako bi ubrzali proces prijave, slučajeve kampiranja možete direktno prijaviti putem broja telefona: 099/368-2821 tijekom radnog vremena službe".

Na idućoj prijavi napisali su da će se tijekom ljetnog razdoblja vršiti i dodatna nadgledavanja svih lokacija na kojima se zatiču ilegalni kamperi, kao i da će nadležne službe razmotriti prijedlog postavljanja znakova upozorenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter