ZAVRŠNICA

EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA NA PULSKOM SVEUČILIŠTU: RoboTeam UNIPU obilazi pulske osnovne škole i PROMOVIRA ZNANOST

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
RoboTeam pulskog Sveučilišta u Osnovnoj školi Veruda

RoboTeam pulskog Sveučilišta u Osnovnoj školi Veruda


Tim će obići desetak osnovnih škola na području grada i okolice te će kroz zabavu educirati osnovce i predstaviti im djelić onoga što nas kroz daljnji razvoj korištenja digitalnih tehnologija u skoroj budućnosti očekuje

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i ove godine sudjeluje u projektu Europska noć istraživača, inicijativi Europske unije kojom se popularizira znanost i rad znanstvenika, a tradicionalno se održava svake godine zadnjeg petka u rujnu. Voditelj projekta na pulskom Sveučilištu je doc. dr. sc. Sven Maričić, zamjenik rektora za nove tehnologije i pionir 3D printinga na ovim područjima.

S ciljem popularizacije znanosti kod osnovnoškolaca oformljen je RoboTeam UNIPU koji će tijekom dva tjedna posjetiti desetak osnovnih škola na području grada Pule i okolice te će ih kroz zabavu educirati i predstaviti im djelić onoga što nas kroz daljnji razvoj korištenja digitalnih tehnologija u skoroj budućnosti očekuje.

"Skrivena izložba"

Proteklog tjedna RoboTeam UNIPU posjetio je osnovne škole Kaštanjer, Tone Peruško, Šijana, Giuseppina Matinuzzi i Veruda, dok je s učenicima Medicinske škole Pula posjetio Centar za istraživanje materijala Istarske županije Metris. Programi u sklopu Europske noći istraživača i ovoga tjedna donose brojne zanimljivosti pa će se tako već sutra u ACI Marini Pula održati "skrivena izložba" te organizatori pozivaju sve znatiželjnike da u 18 sati dođu u marinu na pulskoj rivi i otkriju o čemu je riječ. Završna konferencija projekta održati će se u četvrtak u 18 sati u prostorima Istarske razvojne agencije u Puli. Na njoj će predavanje održati voditeljica projekta Sister Moon Martine-Nicole Rojina.

Riječ je o umjetnici i producentici glazbenog i imerzivnog multimedijskog sadržaja te savjetnici za AV inovacije, VR, AR i buduću tehnologiju. Njezina znatiželja i empatija za tehnologiju, znanost, inženjerstvo, ekonomiju, umjetnost i obrazovanje glavni su pokretači njenih transdisciplinarnih projekata. Jedan od tih projekata je i spomenuti Sister Moon u kojem Rojina koristi jedan od prvih astronomskih radio teleskopa u svijetu Dwingeloo kako bi snimila ljudski glas, glazbene instrumente i art-zvukove kako se reflektiraju s površine Mjeseca. Gošća Europske noći istraživača posjetila je Pulu u svibnju ove godine kada je u sklopu Music Tech Festa prezentirala djelić svoje znanstvene čarolije. Tom prilikom je kazala kako joj je spoj umjetnosti, tehnologije i znanosti oduvijek bio bitan.

- Kad smo otkrili što sve može ova tehnologija, pokrenula sam projekt Sister Moon kako bi ljude zainteresirali za znanost i dali im mogućnost da probaju nešto novo i nesvakidašnje, kazala je tada ova svjetski poznata trandisciplinarna umjetnica koju možete ponovno vidjeti i poslušati u sklopu ovogodišnje Europske noći istraživača.

Brojne aktivnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja te 17 eminentnih institucija iz akademskog, znanstvenog, javnog i privatnog područja djelovanja, među kojima je i pulsko Sveučilište, lani u veljači prijavili su projektni prijedlog za održavanje Europske noći istraživača u Hrvatskoj 2018. i 2019. godine. Prijedlog je pozitivno evaluiran od strane Europske komisije i prihvaćen je za financiranje. Realizacija je počela 1. kolovoza prošle i traje 15 mjeseci.

U Puli se tijekom rujna održavaju brojne aktivnosti poput prezentacije rezultata rada sonde Histrion, promocije sveučilišnih udžbenika, predavanja Martine-Nicole Rojina u sklopu završne konferencije, gostovanja znanstvenika u medijima kroz intervjue i razgovore na temu ERNa, robotičku ligu po školama ili posjete Metrisu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter