''Reconnect science with the blue society''

Ovog petka Europska noć istraživača u prostoru Fakulteta prirodnih znanosti

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo
(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)


Europska noć istraživača, koja je glavna aktivnost projekta ''Reconnect science with the blue society'', održat će se ovoga petka, 29. rujna u prostoru Fakulteta prirodnih znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, na adresi Zagrebačka 30 i to u vremenu od 17 do 22 sata.

Najavljeno je na to današnjoj konferenciji za medije na kojoj su sudjelovali voditeljica projekta Ivona Peternel, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Neven Iveša i Moira Buršić s pulskog Fakulteta za prirodne znanosti.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

- Fakultet prirodnih znanosti u Puli je glavni akter Europske noći istraživača, ali nismo sami, jer pridružili su nam se i profesorica Ines Kovačić s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i profesor Sven Maričić s Tehničkog fakulteta u svim radionicama koje ćemo predstaviti, napomenula je Buršić.

- Iznimno nam je drago ponoviti prošlogodišnju Noć istraživača jer se odaziv koji smo imali prošle godine pokazao iznimno velik, naglasila je Peternel.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Neven Iveša napomenuo je da će tijekom ovogodišnje Europske noći istraživača biti predstavljeni organizmi čija se prisutnost povezuje s klimatskim promjenama, organizmi osjetljivi na promjene bioloških čimbenika uslijed klimatskih promjena, kao i termofilni rakovi - crvenopjegava rakovica i kosmati rak samac koji su sve prisutniji u sjevernom Jadranu uslijed globalnog zagrijavanja.

- Želimo aktualizirati one teme koje su važne za zajednicu, a znamo da je more u Istri glavni resurs na temelju kojeg se kreiraju gospodarske i ekonomske aktivnosti, istaknuo je Iveša.

(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)(Snimila Helena Mostarkić Gobbo)

Sudjelovanje na Europskoj noći istraživača je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane posjetitelje, bez obzira na dob.

Na Europskoj noći istraživača odvijat će se ukupno četiri radionice. Prva je posvećena klimatskim promjenama i nosi naziv "More danas i za 50 godina".

Druga radionica donosi priču o invazivnom rebrašu morski orah, gdje će žive jedinke biti prikazane u jednom malom petolitarskom bazenu. Treća radionica nosi naziv "Posjetitelji s juga", a četvrta "Plastik is not fantastic".

Sveučilište u Splitu kao koordinator projekta okuplja partnere iz pet gradova u Hrvatskoj orijentiranih na more, čija se istraživanja uvelike baziraju na prirodnim, biomedicinskim, ekološkim, društvenim i ekonomskim aspektima mora. Uz Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, partneri na projektu su Institut za oceanografiju i ribarstvo, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Rijeci te Znanstveno - tehnologijski Park Sveučilišta u Rijeci – STEP-RI.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter