UMREŽAVANJE BOLNICA

DVOSTRUKO NARUČIVANJE: U pulskoj bolnici na UZV srca čeka se čak 310 dana

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Dejan ŠTIFANIĆ)

(Dejan ŠTIFANIĆ)


Odbijeno 3.000 pacijenata koji su već bili naručeni na pretragu * Jedinstveni kalendar naručivanja, koji se od 15. prosinca 2019. primjenjuje u 40 umreženih bolnica, onemogućio je višestruko naručivanje na istu pretragu, što je dosad bila uobičajena praksa

Oko 3.000 pacijenata pokušalo se u zadnjih mjesec i pol dana naručiti za istu pretragu u dvije ili više bolnica, ali ih je informatički sustav u tome spriječio.

Jedinstveni kalendar naručivanja, koji se od 15. prosinca 2019. primjenjuje u 40 umreženih bolnica, i to na ukupno devet pretraga ili postupaka na koje se najduže čeka – MR, CT, holter EKG, UZV srca, ergometrija, operacija katarakte, UZV dojke, UZV štitnjače i gastroskopija - onemogućio je višestruko naručivanje na istu pretragu, što je dosad bila uobičajena praksa pacijenata.

Prema podacima HZZO-a, u istom je razdoblju uočeno oko 2.000 slučajeva dvostrukih narudžbi koje su pacijenti već ranije napravili. Djelatnici HZZO-a ponudili su im da izaberu termin koji žele, a s ostalih su izbrisani. Procjene su HZZO-a ranije bile da se na listama čekanja i do 30 posto narudžbi odnosi na dvostruke narudžbe, te da bi se za toliko mogle skratiti liste čekanja, kad se sve bolnice umreže u sustav.

Prave i objektivne podatke oko skraćivanja listi čekanja možemo imati tek nakon 1. svibnja ove godine, kada će biti umrežene sve bolnice, poručuju iz Direkcije HZZO-a. To će značiti umrežavanje još 20-ak bolnica, jer dvije trećine obuhvaćene su Jedinstvenim kalendarom naručivanja. Time će se liste čekanja dodatno skratiti, jer je primjena informatičkog sustava naručivanja preduvjet "čišćenja" listi čekanja od prekobrojnih narudžbi.

U ravnateljstvu KBC-a Sestara milosrdnica kažu da su od srpnja prošle godine, kad su uveli novi program naručivanja, s lista čekanja iz medicinskih ili drugih razloga obrisali 2.620 termina, dok su čak 7.947 termina pacijenti otkazali sami, jer su već obavili pregled, odnosno pronašli raniji termin u drugoj bolnici. Na MR mozga u toj se bolnici, prema podacima HZZO-a, i dalje čeka 325 dana, dok je rekorder KBC Zagreb gdje je prvi slobodni termin za 697 dana, ili gotovo dvije godine. Na CT mozga najdulje se čeka u Zadru i Varaždinu, više od 150 dana, u KBC-u Rijeka 59 dana, a u Koprivnici na red se može doći već za dva dana. Na UZV dojke u KBC-u Rijeka čeka se 27 dana, a u splitskom KBC-u nevjerojatnih 569 dana. UZV srca u riječkoj se bolnici može obaviti za 87 dana, ili nešto manje od tri mjeseca, dok se u pulskoj bolnici na tu pretragu čeka čak 310 dana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter