MJERNA STANICA ZRAKA OČITALA ZABRINJAVAJUĆE PODATKE

CRVENI ALARM NA KAŠTIJUNU! Moguće onečišćenje zraka, a Uprava šuti

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Indeks 211 znak za upozorenje

Indeks 211 znak za upozorenje


Vrlo je moguće da se radi o amonijaku i sumporovodiku. Indeks je tada bio izuzetno visok i Uprava Kaštijuna je isti tren trebala obavijestiti građane i izdati upozorenje da je zrak onečišćen. Oni to nisu učinili i ponovno su ignorirali javnost. Kada je indeks 75, situacija je u normali, sve preko je već znak za ozbiljnu uzbunu!, kaže inženjerka kemijske tehnologije Koviljka Aškić

Ove srijede točno u 8 sati ujutro, mjerna stanica zraka na novom Kaštijunu pokazala je pomalo zastrašujuće podatke. Iako se ne navode nikakva pojašnjenja, građani su se s pravom zabrinuli što to udišu i kakvi su to spojevi u zraku? Indeks onečišćenja s mjerene stanice pokazivao je 211 te je bio označen crvenom bojom koja predstavlja vrlo visoku vrijednost. 

Da se nešto zbiva jasno je i laicima, jer ta crvena boja indeksa zabilježena u srijedu, znači "prag upozorenja" kako je navedeno i na samoj stranici s podacima. Unatoč tome, tijekom jučerašnjeg dana nismo uspjeli dobiti niti jednu jedinu informaciju nadležnih na Kaštijunu. Pitali smo ih za pojašnjenja vrijednosti i zašto je do toga došlo te misle li o nečemu obavijestiti javnost? Što je uzrok prekoračenju i koji su parametri van granica, nismo doznali jer Uprava Kaštijuna na pitanja, jednostavno, nije odgovorila.

Isto smo pitali i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Međutim, oni se i nisu previše potrudili doznati o čemu se radi i je li eventualno ugroženo zdravlje građana. Odgovorili su "da Zavod za javno zdravstvo Istarske županije nije nositelj mjerenja te da praćenje zraka na predmetnoj lokaciji kontrolira i prati ovlašteni laboratorij, EKONERG d.o.o iz Zagreba."

Za početak, to smo znali i bez njih, pa im ponovno šaljemo upit i pitamo misle li reagirati jer evidentno je da je indeks poprilično doveden do usijanja. Odgovaraju da "Zavod nije upravno tijelo te nema ovlasti izricanja mjera ni sankcija, već postupa u okviru svojih zakonskih ovlaštenja".

Kontaktirali smo stoga neovisnu stručnjakinju diplomiranu inženjerku kemijske tehnologije Koviljku Aškić koja sumnja da je došlo do određenih prekoračenja. Kaže, vrlo moguće da se radi o amonijaku i sumporovodiku.

- Indeks je tada bio izuzetno visok i Uprava Kaštijuna je isti tren trebala obavijestiti građane i izdati upozorenje da je zrak onečišćen. Oni to nisu učinili i ponovno su ignorirali javnost. Do vrijednosti indeksa 75, situacija je u normali, sve preko je već znak za uzbunu! Pretpostavljam da je uzrok sve ovo što se zadnjih dana događalo u centru s kojeg se širio nesnosan smrad. Objavljeni podaci s mjerne stanice ne ukazuju zbog čega je indeks toliko visok i trebalo je javnosti predočiti sva mjerenja kroz 24 sata kako bi se vidjelo koji su parametri toliko odskočili, kaže Aškić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter