Podrška

Ove subote obilježava se Svjetski dan hospicija i palijativne skrb u Puli


Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi obilježava se druge subote u listopadu, svake godine, kako bi se dala podrška hospicijskoj i palijativnoj skrbi, širom svijeta. Tako se i ove godine 12. listopada koristi prilika zagovaranja bolesnika s potrebom palijativne skrbi.

Ove godine obilježava se 10 godina otkako je Svjetska zdravstvena skupština (Upravljačko tijelo Svjetske zdravstvene organizacije) donijela jedinu samostalnu rezoluciju o palijativnoj skrbi, pozivajući sve zemlje da “ojačaju palijativnu skrb kao komponentu sveobuhvatne skrbi tijekom cijelog života”.

Tim povodom tema ove godine je: "Deset godina od Rezolucije: Kako nam ide?" a mjesto okupljanja će biti Narodni trg (gradska tržnica) u Puli od 10 do 12 sati.

U Svijetu više od 56 milijuna ljudi, odraslih i djece, svake godine treba usluge palijativne skrbi, u Hrvatskoj oko 40 000 bolesnika, a u Istarskoj županiji oko 2 000 bolesnika.
Potrebno je voditi računa o financijski učinkovitim sustavima zdravstvene, socijalne, psihološke i duhovne skrbi kroz interdisciplinarni pristup kako bi se stvorili uvjeti za pružanje kvalitetne palijativne skrbi.

U Istarskoj županiji djeluju 2 mobilna palijativna tima te 2 koordinatora. U Općoj bolnici Pula djeluje bolnički palijativni tim koji ima ugovorenih 5 postelja uz mogućnost ugovaranja dodatnih 10 postelja. U stacionarima Istarskih domova zdravlja u Labinu, Pazinu i Umagu ugovoreno je 16 postelja uz mogućnost dodatnog ugovaranja. Za Hospicij je predviđeno 14 postelja. Više domova za starije ima predviđenu skrb za palijativne pacijente.

Istarska županija i Grad Pula kao i drugi gradovi osnažuju pružanje palijativne skrbi podržavajući brojne projekte posvećene palijativnim bolesnicima:

- Liga protiv raka Pula počinje s novim tečajem za volontere u palijativnoj skrbi. Program edukacije će se održavati četiri srijede, od 23. listopada, do 13. studenog, od 17 do 19 sati, u prostorijama Lige protiv raka Pula, u Nobileovoj ulici broj 1, u Puli. Značaj volontera u palijativnoj skrbi je neprocjenjiv stoga pozivamo sve zainteresirane volontere da dođu na tečaj.

- Podrška obiteljskim njegovateljima se održava svaki drugi četvrtak u mjesecu, a vodi je koordinator palijativne skrbi i psihologinja. Psihoonkološko savjetovalište se održava u OB Pula svakog utorka u 12 sati u dnevnoj bolnici te u Domu zdravlja Poreč. Individualna podrška u žalovanju pomaže obitelji proći kroz proces žalovanja koji počinje već od trenutka dijagnoze neizlječive bolesti.

- Učenici medicinske škole u okviru predmeta Etika u sestrinstvu u svake godine dolaze u prostorije Djelatnosti za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja gdje uče o osnovama palijativne skrbi, razgovaraju s članovima tima i obiteljskom njegovateljima, a neki od njih se odlučuju na volontiranje.

- Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli krajem studenog započet će program cjeloživotnog obrazovanja 'Palijativna skrb s kliničkom praksom'. Zahvaljujući suradnji s Djelatnošću za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja, palijativnim timom OB Pula, volonterima Lige protiv raka Pula te uskoro i hospicijem u Puli, educirati će se stručnjaci koji će pružati potrebnu skrb i olakšavati tegobe bolesnim osobama, osiguravajući najbolju moguću kvalitetu života njima i njihovim obiteljima.

Svaki veliki ili mali napor svih ovih godina bio je ''kotačić'' koji je utjecao da se prema bolesnicima na kraju života postupa s dostojanstvom i poštovanjem. Samim time pokazali smo da je svaki život važan do samoga kraja.


Podijeli: Facebook Twiter