u prepunoj dvorani fet-a

Predstavljen zbornik "Susreti na dragom kamenu": Nadamo se da će studenti u Miji Mirkoviću pronaći svoj uzor 

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


U povodu 126. obljetnice rođenja istaknutog istarskog akademika Mije Mirkovića, u prepunoj dvorani Fakulteta ekonomije i turizma (FET) Sveučilišta u Puli, danas je predstavljen zbornik radova Susreti na dragom kamenu - "Tragom Mije Mirkovića - Od uzroka društveno-ekonomskog zaostajanja do integracije u suvremeno društvo".

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Ova publikacija, koja okuplja 20 radova i više od 30 autora, rezultat je znanstvenog skupa održanog prošle godine, kojim je fakultet obilježio 125 godina od Mirkovićeva rođenja. Susreti su obnovljeni nakon 22 godine pauze, a cilj im je oživjeti i očuvati Mirkovićev bogat opus te produbiti znanje o njegovom djelu i životu. Zbornik je objavljen u suizdavaštvu Fakulteta ekonomije i turizma i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Oživljavanje kolektivne memorije

Urednice zbornika, profesorice Nataša Urošević i Kristina Afrić Rakitovac, istaknule su da su u njegovoj izradi sudjelovali brojni profesori, znanstvenici, stručnjaci, studenti i alumni pulskog Sveučilišta, koji su svojim istraživačkim radom doprinijeli produbljivanju znanja o Mirkoviću.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


Kako je predstavljeno, zbornik obuhvaća radove 30 autora i suradnika, a u njemu su uključeni i prikazi izložbe priređene u Sveučilišnoj knjižnici, gdje je predstavljena rijetka rukopisna građa iz Mirkovićeve ostavštine.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Urošević je izrazila nadu da će studenti u Miji Mirkoviću pronaći svog uzora, dok je Afrić Rakitovac studentima poručila: "ovo je tek mali dio Mirkovićevog opusa i nadam se da ćete tijekom studija i kasnije razotkrivati koliko je bogatstvo akademik Mirković donosio".

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Zahvala je upućena pokroviteljima s naglaskom na Istarsku županiju i Općinu Marčana, kao i OŠ Vladimira Nazora Krnica te KUD Mate Balota Rakalj na angažmanu i trudu.

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

Među govornicima na predstavljanju bio je i jedan od Mirkovićevih unuka, Saša Mirković, koji je priznao da s godinama sve više cijeni djedovu ostavštinu. Kako kaže, od 90-ih godina nadalje osjetio je da stvaralaštvo njegova djeda pomalo blijedi, što se vidjelo na TV kalendaru i nazivima ulica, no ovakvim inicijativama smatra da se očuvanje djela njegova djeda vraća u kolektivnu memoriju. U ime rektora Sveučilišta Marinka Škare, okupljenima se s prigodnim govorom obratio profesor Valter Boljunčić, bivši dekan FET-a, dok je ponos što fakultet nosi ime po ovom istaknutom i svestranom znanstveniku izrazila dekanica FET-a Ksenija Černe. Najavila je i planove za postavljanje kipa Mirkovića u Puli, kao i izgradnju parka koji će nositi njegovo ime

- Mijo Mirković bio je ekonomist, književnik, novinar, sveučilišni profesor i akademik. Bio je osebujna osoba koja je u našem društvenom, političkom i gospodarskom životu ostavila ne jedan, već mnogobrojne tragove. Njegova je svestranost poruka svima da nikad ne smijemo stati, te da neprestano moramo tražiti nove tragove i istraživati, istaknuo je prodekan za znanstveno-istraživački rad Marko Ljubešić.

Na njegovo se značajno nasljeđe koje je ostavio zajednici osvrnuo i znanstveni suradnik pulske jedinice Zavoda za povijesna i društvena istraživanja HAZU, pulski povjesničar Milan Radošević. Zahvalama autorima pridružili su se i županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica te načelnik Općine Marčana Predrag Pliško, koji je izrazio zadovoljstvo što danas zna nekoliko Balotinih pjesama na pamet, koje je kao dijete bio "primoran" učiti.

Terenska nastava i nova kulturna ruta

Posebno zanimljiv segment skupa bio je fokus na edukaciji studenata. Profesori su tijekom prošlogodišnjeg skupa poveli studente na terensku nastavu u Mirkovićev rodni Rakalj, gdje su čitali njegove pjesme i istraživali njegovu ostavštinu. Kao rezultat tih aktivnosti, osmislili su inovativnu kulturnu rutu koja će biti realizirana u suradnji s Općinom Marčana i lokalnom turističkom zajednicom.

Alumni studija Kulture i turizma, Katarina Bratulić i Matteo Legović, predstavili su razvoj ove kulturne rute pod nazivom "Tragom Mije Mirkovića/Mate Balote", koja će povezati ključna mjesta iz njegova života i djela, uključujući lokalitete iz zbirke pjesama Dragi kamen i Tijesna zemlja. Predstavljanje zbornika završeno je najavom digitalizacije publikacije, kako bi ona bila dostupna širem krugu čitatelja, ali i novim generacijama studenata koje će kroz studij imati priliku istraživati bogatstvo akademika Mije Mirkovića, njegovih putovanja, iskustava i djela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter