U OČEKIVANJU ZAMAGLJIVANJA

BORBA S KOMARCIMA POČINJE KOD KUĆE: Izlijmo vodu da nas ne bodu


Mada su tretiranja protiv komaraca počela još u travnju, krvopija se teško otarasiti u ovim toplim danima. Dojmovi građana o brojnosti ove godine dosta variraju, no činjenica je da se na komarce ovog toplog svibnja i lipnja posebno žale u predgrađima Pule i okolnim naseljima, odnosno općinama.

Dolazak po pozivu

Iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koji ove godine provodi tretmane na području Pule, Fažane, Rovinja i Raše, dok u ostalim općinama provodi ili bi trebao provoditi stručni nadzor nad provedbom tih mjera, saznajemo da je upravo završila ovogodišnja larvicidna akcija. Ali i nadalje svakodnevno, kažu, dolaze na pozive građana povezane s komarcima.

- Broj legla komaraca može jako varirati. Na primjer, nakon jakog pljuska u ovakvim uvjetima visokih temperatura nastalo je na stotine potencijalnih legla komaraca koja će se aktivirati ukoliko potraju desetak dana. Ukoliko pak ranije presuše razvoj komaraca će se prekinuti prije izlaska odraslih, letećih, oblika koji napadaju ljude i životinje zbog uzimanja krvnog obroka, kaže nam dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju pri Zavodu.

Teško je uspoređivati brojnost komaraca s ranijim godinama, kaže, posebno stoga što niti pojedini gradski kvartovi nisu u jednakom položaju po pitanju broja aktivnih legla komaraca.

- Kako je dominantna vrsta postao, već nam svima dobro poznati tigrasti komarac (Aedes albopictus), kritične površine na kojima se on uspješno razvija su upravo mala legla, različite posude i predmeti koji mogu zadržati malu količinu vode. Takva legla se uglavnom nalaze po vrtovima, okućnicama i dvorištima pa možemo reći da su kritične točke svuda gdje se nalaze vrtovi u kojima korisnici čuvaju vodu za zalijevanje. Posebno su to područja na Valovinama, Valsalinama, Pragrandeu, uz obilaznicu, te naselja s privatnim objektima s okućnicama, kaže Landeka.

Takve su površine često nedostupne pa iz Zavoda apeliraju na korisnike ograđenih površina da vodu iz posuda na otvorenom potpuno zamijene svakih sedam dana. Ako ni to nije moguće, valja se obratiti ZZJZ-u Istarske županije da bi primjenom larvicida uništili ličinke.

- Neminovna je suradnja sa stanovništvom, a ukazivanje na potencijalna legla je, u stvari, najučinkovitiji način kako smanjiti broj komaraca. Poslovično rečeno: "Izlijmo vodu da nas ne bodu", kaže Landeka. Stoga obilaze vrtove u popodnevnim satima kada mogu zateći korisnika i uputiti ga kako da sam doprinese smanjenju komaraca, za sebe i za susjede.

- Problem su i zgrade u izgradnji. Dobar primjer je iskopina trgovačkog centra uz pulsku zaobilaznicu koja je u potpunosti zagrađena i ubacivanjem larvicida ne možemo provjeriti njegovu učinkovitost, kaže Landeka.

Baza podataka

Razmišljanje da su komarci, s klimatskim promjenama, postali aktivni sve ranije u godini, potvrđuje i Landeka objašnjenjem da su temperatura i prisutnost potencijalnog legla osnovni čimbenici razvoja populacija komaraca. Posljedica klimatskih promjena i globalizacije je pojava novih invazivnih vrsta. Tako nam je uostalom stigao i tigrasti komaraca, koji se ovdje sasvim udomaćio, a Landeka napominje da se širi i japanski komaraca (Aedes japonicus).

- Tigrasti komarac prema svojim osobitostima pričinjava nam najviše problema. Legla su mu u neposrednoj blizini, dnevno je aktivan pa dolazi do bliskog kontakta, posebno u popodnevnim satima, i izrazito je antropofilna vrsta što znači da "voli" ljude, kaže Landeka.

Objašnjava nam da je predodžba da je tretman zamagljivanja ili zaprašivanja najbolja metoda suzbijanja komaraca, zapravo pogrešna. Ne samo da nije prihvatljivo za okoliš i druge vrste, već do okršaja s komarcima mora doći puno ranije, upravo dok su u formi ličinke u vodi.

U suzbijanju krvopija Zavod se služi i bazama podataka legla koje na području Pule izrađuje već četiri godine.

- Cilj je imati stalni uvid u legla kako bi ih lakše obilazili i izbjegli mogućnosti preskakanja tijekom obrade. Uvrštavamo u evidenciju sva novootkrivena legla, a brišemo trajno sanirana legla. To kanimo proširiti i na ostale gradove i općine u Istri da bi olakšali i poboljšali provedbu tretmana, kaže Landeka. Priložio nam je screen shotove digitalne baze, i to s lociranim leglom u kanalu Pragrande te jednim žarištem u Pazinu - bačve pune vode u Dubravici. No to su samo neki od primjera, s obzirom da se na karti Pule "crvene" mnogi dijelovi grada, bez obzira radi li se o centru ili periferiji.

Tigrasti komarac donio dengu u Hrvatskoj

- Kod nas komarci sve više postaju vektori bolesti iako su do prije desetak godina tretirani samo kao napasnici. Razlog je i dolazak novih vrsta koje mogu imati visoki potencijal prijenosa različitih bolesti. I kod nas je tigrasti komarac uspio prenijeti bolesti koje do sada nisu bile prisutne (denga, chikungunya), a zna se da je i prijenosnik Zika virusne infekcije, objašnjava Landeka. (Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter