POČELO TRGANJE

Ako kiša ne naškodi, mogla bi se ponoviti jako dobra godina


Širom Istre, na pojedinim lokacijama kojima je priroda podarila idealne omjere sunca i kiše ovih dana počinje glavna berba grožđa. Grožđe za pjenušce, koje se inače bere ranije kako bi sirovina imala više kiselina, a manje šećera, obavljena je u prva dva-tri tjedna kolovoza, a iako je kraj kolovoza i početak rujna uobičajeno vrijeme berbe ranih sorti kao što su chardonnay, pinot i muškat, mnogi vinari uz rane sorte već beru i malvaziju. A ponegdje su čak i neke crne sorte dozrele do idealnih parametara za branje.

Malvazije je negdje već pobrana

Opći dojam vinara s kojima smo razgovarali je da se ovogodišnja berba događa desetak dana ranije no što je to uobičajeno, da je kvaliteta grožđa izvrsna, i da će, ukoliko najavljena nevremena ne izazovu štete i ne degradiraju parametre grožđa, ovogodišnja berba biti još jedna od idealnih i gotovo savršenih.

Vinarija Ivice Matoševića u Krunčićima opskrbljuje se grožđem iz vinograda na dvije lokacije: na Bujštini i pokraj Grimalde na Cerovljanštini. Na nekim posebno istaknutim pozicijama kod Krasice berba malvazije obavljena je još 18. kolovoza, što je značajno ranije nego inače, a ovih se dana i na Bujštini i kod Grimalde beru chardonnay i sauvignon blanc. Krajem ovog tjedna počet će se brati i malvazija, a već sljedećeg tjedna mogao bi se početi brati i merlot, najavljuje Matošević. Od ukupno 25 hektara njegovih vinograda dosad je obrano oko 20 posto.

- Iz dana u dan obilazimo pozicije i mjerimo parametre, a istovremeno gledamo u nebo pa termine berbe naštimavamo po svemu tome. Kvaliteta je zasad jako dobra, s ovim što dosad imamo jako smo sretni i nadam se da će ovo biti još jedna od onih oglednih godina kao što je bila 2016., ali nećemo istrčavati s prognozama dok sve ne završi, kaže Matošević.

Hoće li se ponoviti 2015. godina?

Na istarskom sjeveru, u vinogradima vinarije Valmija Coslovicha u Čepiću pokraj Oprtlja, berba je također već krenula. Još u petak 24. kolovoza pobrana je malvazija na nešto manje od jednog hektara u vinogradu kod Buja, a u ponedjeljak će se u vinogradima pokraj Čepića početi brati muškat i malvazija namijenjena dužoj maceraciji, jer parametri su joj, kaže Coslovich, odlični; zatim pak slijedi i berba malvazije za svježe vino. Početak berbe terana očekuje se oko 10. rujna, a za njim slijede još merlot i cabernet sauvignon.

- Kvaliteta je nikad bolja, pogotovo kod malvazije, i ako se nešto loše s vremenom ne dogodi u narednih par dana, bit će ovo odlična godina, kaže Valmi Coslovich.

U vinogradima najvećeg istarskog proizvođača grožđa i vina, porečke tvrtke Agrolaguna, još 16. kolovoza počela je berba pinota bijelog, sauvignon blanca i malvazije za pjenušce. Odmah zatim je 23. kolovoza počela berba malvazije koja će u Agrolaguninim vinogradima potrajati još desetak dana. Paralelno uz malvaziju bere se i chardonnay, te crne sorte namijenjene proizvodnji rose vina, primjerice merlot i cabernet sauvignon. Između 5. i 10 rujna trebala bi početi normalna berba crnih sorti - merlota, terana i cabernet sauvignona. Svih 590 hektara Agrolaguninih vinograda trebalo bi biti obrano do 20. rujna, kaže nam enolog u ovoj tvrtki Milan Budinski. Ovogodišnja berba je inače za Agrolagunu desetak dana ranija nego inače, a s kvalitetom je "stanje normalno", kiša minulog vikenda čak je i dobrodošla jer je spustila noćne temperature, kaže Budinski.

Strepnja od pogoršanja vremena

Najjužniji istarski vinogradi nalaze se u okolici Šišana i grožđem opskrbljuju tamošnju vinariju Bruna Trapana. Berba će i ovdje početi u petak, i to s malvazijom, a zatim bi trebali uslijediti merlot, syrah, teran i naposljetku cabernet sauvignon. "Sve je to međutim po zrelosti jako blizu, tako da ćemo redoslijed berbe određivati prema prilikama. Ova je sezona inače bila dosta čudna, da prošli vikend nije pala kiša već bi se počele osjećati posljedice suše, ali grožđe je predivno i očekujemo jako dobre rezultate, iako ćemo zbog suše i visokih temperatura s berbom morati požuriti i sve završiti za petnaestak dana", rekao nam je Bruno Trapan.

Kako se vidi iz ove naše anketne šetnje kroz različita istarska vinogorja i vinarske mikroregije, stanja u vinogradima neposredno pred berbu ili tamo gdje je berba upravo započela razlikuju se u nijansama, no svima je zajedničko da prema parametrima grožđa očekuju jako dobru godinu, kao i da sa strepnjom očekuju najavljeno nevrijeme. Kratkotrajna kiša sigurno će dobro doći vinogradima koji još nisu obrani, ali dugotrajnija kiša, pogotovo ako je praćena tučom i olujom, mogla bi biti neugodno iznenađenje i pokvariti cjelogodišnji trud. U svakom slučaju dobro je da nitko od vinara s kojima smo razgovarali nije imao loših vijesti o stanju u vinogradu, a ako njihova izvješća o obećavajućoj kvaliteti uzmemo i kao potvrdu stanja u široj im okolici, možemo zaključiti da bi i ovogodišnja berba mogla dati izvrsna vina koja će zasigurno imati uspješne pohode na domaće i svjetske vinske medalje. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter