UOČI USKRSA

Puljani u blagdanskoj špeži: MALO JE ŠOLDI, ALI ZA JANJETINU IMA

Na pulskoj se mesnici u sklopu tržnice najviše, očekivano, prodaje janjetina. No, mesar Saša Mitrović kaže da se kupuju i teletina i svinjetina za pečenje, kao i mesne rolade. Kupuju i lokalci i turisti, a cijene su nešto povećali u odnosu na lani

| Autor: Doria Mohorović


Pripreme za nadolazeće uskrsne blagdane u punom su jeku. Većina kupaca koje smo jučer susreli na pulskoj tržnici došli su po namirnice koje će se naći na uskršnjem stolu. No, kupuju isključivo ono što im je potrebno. Najčešće će to biti tradicionalna jela koja se pripremaju za Uskrs, poput pince, orehnjače, kuhanih jaja, mladog luka, bakalara i pečene janjetine. Iznos koji će izdvojiti za blagdansku trpezu kreće se oko 300 kuna.

Velik interes kupci su iskazali za šparuge, samonikle proljetne delikatese, koje se prodaju za 25 kuna po macu. Tek dva štanda nudi šparuge, što i podiže njihovu cijenu. Po njih su pohrlili i turisti koji su nosili i po nekoliko maceva u rukama.

Prodavačica Duška Malžanović iz Pule ističe da se najviše prodaju jaja, rotkvice i kapula. Cijene su, kaže, minimalno povisili. Na pitanje troše li kupci manje ili više u odnosu na prošlu godinu, odgovara da "troše kako tko ima šoldi i u kakvoj su mogućnosti".

Ljudi kupuju pomidore i jagode, nešto manje i krumpire, no nije velika potražnja. Čak ostalim danima bude bolje. Nismo povećali cijene, a iskreno ću vam reći, prošle godine nabavna cijena je bila veća nego što je ove godine, marža je jako mala, ali što je, tu je. Narod ima malo šoldi, kaže nam prodavač Alija.

Komentirajući prodaju na tržnici, prodavačica Ivanka Udošić koja na štandu nudi orašaste plodove i sušeno voće, ističe da je ona već godinama slaba, otkako su otvoreni trgovački centri kojih je, kaže, previše u odnosu na broj stanovnika.
- Ljudi se rasprše po centrima, a ove godine posebno, kriza je i kupovna moć je slabija. Cijela situacija s ratom se isto odražava na prodaju. Usto, oštećeni smo jer nemamo adekvatno parkiralište ni za dostavu, a kamoli za kupce. Ali dobro, da ne zaradimo nešto ne bismo ni bili tu, napominje Udošić.

Dok je kupovala sadnice salate, susreli smo Alidu iz Valdebeka koja ne kupuje povrće budući da ga sama uzgaja u vrtu kod kuće.
- Kupit ću samo janjca i bakalar, a pince ću napraviti sama. Sve je poskupjelo, ali za Uskrs ćemo si priuštiti janjca, kaže naša sugovornica. Jučer je bio prvi radni dan prodavačici Mini iz Pule koja povrće i voće na merkatu prodaje samo tijekom sezone. Prvi dan joj, kaže, nije baš najbolje krenuo - jagode, kojih ima najviše u ponudi, prodaju se minimalno, no očekuje da će bolja situacija biti narednih dana. Primjećuje da ljudi dosta kupuju orašaste plodove za kolače, kao i luk, rotkvice i salatu.

Na pulskoj se mesnici u sklopu tržnice najviše, očekivano, prodaje janjetina. No, kako nam otkriva mesar Saša Mitrović, kupuju se i teletina i svinjetina za pečenje, kao i mesne rolade. Kupuju i lokalci i turisti, a cijene su nešto povećali u odnosu na prošlu godinu.
- Stranih gostiju ima k'o u priči! Ovoga vikenda, kada su oni valjda također na praznicima, ima ih dosta više, a najviše je Nijemaca i Talijana, kaže nam Mitrović.

Prodavač Edi iz Rak marikulture kaže da, iako stiže Uskrs, prodaja nije povećana, a uzimaju se najviše brancini i orade, kojima je cijena, ističe, ostala ista.

Štand s nešto drugačijom, šarenom ponudom onaj je prodavačice Sonje Jularić koja kupce dočekuje s pisanicama i drugim uskrsnim rukotvorinama koje vrijedno izrađuje uoči svakog blagdana. Svoj ručni rad, priznaje, obožava osmišljavati i izrađivati, a za one veće potrebno joj je oko pola sata. Aranžmane prodaje vikendom, a ljeti je na štandu svakog dana. Podjednako ih, kaže, kupuju i turisti i domaći ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter