gastronomska manifestacija

FOTOGALERIJA / Na pulskoj tržnici održan Ucvirkenfest: Istra pokazala da ima najviše jela od čvaraka

| Autor: Zoran Oljača


Na pulskoj se tržnici održao 22. Ucvirkenfest, gastronomska manifestacija posvećena čvarku, ucvirku, žmari, ciccioli. Svaki kraj u Hrvatskoj ima svoje čvarke, ali Istra je, putem ove dugogodišnje manifestacije, pokazala da ima najviše jela od čvaraka. U velikoj padeli, Žižo i ekipa pripremali su palentu krumpiricu, prelivenu vrelim čvarcima.

- U padelu ide malo palente, malo krumpira, dakle palenta krumpirica. I tek nakon toga rastopljeni čvarci sa malo masti naravno u kojoj su se topili. Na kraju bih dodao malo parmezana i to je to. Inače, tradicija jela od čvaraka u Istri je duga i mi danas imamo jedno 50 načina kako ih napraviti. Recimo, jedu se s običnom pogačicom. Jedu se uz krumpir, palentu i kiseli kupus. Jedu se sa broskava i zeljem. Postoje razlike onih koji ih jedu na buzeštini ili pazinštini. Danas imate mlade školovane kuhare koji od njih kreiraju svoja nova, a mi smo u ovih 22 godine Ucvirkenfesta imali prilike kušati barem 30-ak jela od čvaraka, rekao nam je Budimir Žižović Žižo, poznati istarski gurman i organizator. Obzirom da je Žižo u Fažani inicirao Školu soljenja sardela zamolili smo ga za komentar oko budući su se ovih dana, na pulskoj ribarnici, napokon pojavile sardele.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Prije svega, treba znati da je srdela najzdravija riba. Zato što se hrani planktonom. U njoj nema toliko teških metala. Dakle, najprije je zdrava. Drugo, jeftina je u odnosu na ostalu ribu. A onda, naravno i ono što nam nutricionisti vole govoriti, ima u sebi Omega 3 masnoće koje su zdrave, koje su dobre. I na kraju krajeva, sad se prisjećam jer je blizu tržnice živjela Olga Načinović koja je napisala rukopis za knjigu "100 jela od srdela". Dakle, imamo 100 različitih jela od srdela.

Sviđa mi se vaša usporedna između čvaraka i sardela. Čvarci i srdela su nekako u narodu postali dosta popularni. To mi je drago. Nekada srdela nije bila toliko cijenjena kao bijela riba. Međutim, došli smo na svoje i na ono što je dobro i zdravo. Recimo i to da je od svih riba ona najmanje poskupila, rekao nam je Žižo i usput odgovorio na pitanje koja je iz Križevaca redakciji uputio naš čitatelj. Naime, zanimalo ga je koliko može stajati usoljena sardela.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

- Usoljene srdele nakon, recimo, 3, 4, 5, maksimalno 6 mjeseci mogu sazrijevati. Nakon toga, treba ih filetirati, očistiti, posložiti u staklenke i zaliti sa običnim biljnim uljem. One tako, u frižideru, mogu trajati godinama, rekao je Žižo.

U vrijeme manifestacije, dvije ekipe gostiju, bili su članovi Udruge branitelja proizvođača Panonija, jedna slavonska i jedna baranjska. Oni su demnstrirali način na koji se kod njih prave čvarci. Treći sudionik je bio Danijel Erman iz Žminja. Na kraju je pripremljeno 600 porcija. Fešta od žmara trajala je cijelo jutro. Organizator Ucvirkenfesta je Grad Pula, a realizatori agencija Avenue i Žižo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter