Đir po markatu i ribarnici

Spustile se temperature, turista još ima na markatu

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Školska godina je započela, a s njom je stiglo i pogoršanje vremena koje je donijelo niže temperature. Ljeto je na izmaku, iako po ulicama Pule i gradskom markatu i dalje lutaju turisti iz svih krajeva svijeta. U četvrtak ujutro, unatoč povremenim kapima koje su prekrivale ulice i kišobrane, markat je bio dobro posjećen, a prodavači spremni dočekati vjerne kupce i znatiželjne turiste.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Kiša smanjila gužvu

Iako s manjom fluktuacijom ljudi, s obzirom na sredinu rujna, tržnica je i dalje bila živa, a već se pomalo u zraku, pa i mirisom, osjeti dolazak jeseni. Malo tko za štandom miruje - prodavači i prodavačice slažu i premještaju voće i povrće, razgovaraju s kupcima i dovikuju dosjetke susjedima s obližnjih štandova. Prodavačica Tanja, koja već godinama prodaje na tržnici, kaže nam kako i dalje ima dosta turista, iako kišovito vrijeme pomalo smanjuje gužvu.

- Prodaja je dobra, traže se šljive, pomidori i paprike. Turisti najviše kupuju na komade, ovih dana traže grožđe, ali kupuju i drugo voće, govori Tanja. Dodaje kako su Nijemci i Talijani najčešći strani kupci. Komentira i da rade cijele godine, i tijekom hladnih zimskih mjeseci, pa ih sitna kišica ne ometa previše u poslu.

Njemački bračni par iz Münchena kupio je vrećicu crnog i bijelog grožđa i odmah sjeo za jedan od stolova kako bi degustirao istarske sorte. Kažu nam da je jako fino, a i cijena im je, navode, poprilično prihvatljiva.

A da bi se uvjerili u to koliko su slatke i sočne, na jednom od štandova posjetitelji mogu degustirati narezane kriške breskvi.

- Zanima i domaće i turiste, kao i naše starčiće koji nam prođu svaki dan pa fino probaju, kaže nam prodavačica s tog štanda. Ističe i da, s obzirom da je najavljeno bilo nevrijeme, jako su zadovoljni s vremenskim prilikama.

Ovih dana na tržnici prevladava grožđe, čija je sezona u punom jeku, iako se na većini štandova nude i šljive, breskve, a još su u ponudi i lubenice. Što se tiče cijena, domaće slatke breskve prodaju se po 4 eura, mini patlidžani su oko 2-3 eura, dok ljute papričice i domaći krumpir drže cijenu od 4 odnosno 2 eura po kilogramu.

Na štandovima se mogu pronaći i razne vrste rajčica – od klasičnih većih do mini sorti poput one daterino, pendolino, gardenberry i mix cherry rajčica. Cijene se razlikuju, a često su na akciji, što mnogi kupci koriste za pripremu šuga ili drugih jela. Tražena su i domaća jaja, koja se na kiosku uz stolove prodaju u tri veličine. Ona najveća, XL, prodaju se po 0,31 cent po komadu, 0,28 za L i 0,27 za veličinu M.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Friške srdele

Živahno je bilo i na pulskoj ribarnici, a kako se moglo primijetiti, tijekom našeg obilaska bilo je više stranih kupaca nego domaćih. Zadovoljno su izlazili s vrećicama iz ribarnice, no čuli su se u prolazu i komentari naših sugrađana kako su "cijene paprene". Ponuda je bogata, može se tu naći svašta, a ako se netko zaželi male plave ribe, svježe sardele iz medulinskog akvatorija prodaju se po 4 eura.

Prekjučer su najtraženiji bili brancini. Škombri se prodaju po 13 eura po kilogramu, kao i kadel, a oslić po 10. Hobotnica drži cijenu od 20 eura po kili, a losos se može nabaviti po 24.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter