Puležan MARKO RISTIĆ

Donosimo intervju s jednim od najboljih barmana na svijetu: Imamo i recept za njegov brončani koktel

| Autor: Roberto RAUCH
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Marko Ristić, predsjednik Udruge barmana Istarske županije i voditelj pulskog Bass bara, osvojio je treće mjesto na nedavno održanom Angostura Global Cocktail Challenge - European Regional Final’s u Palma de Mallorci. Ovo se natjecanje održava svake četiri godine na gotovo svim kontinentima svijeta, a finale će se uskoro održati na Trinidad i Tobagu, gdje će najvještiji barmani postati i službeni globalni brand ambasadori za spomenutu firmu za naredne dvije godine.

Swizzle in the Storm

Koktele miksa već šesnaest godina i ta ga je vještina već odvela na svjetska prvenstva u Irskoj, Francuskoj i Dominikanskoj Republici, a uz tri osvojena državna prvenstva može se pohvaliti i osvojenim Franck natjecanjem za baristu, Volare Cup u Mostaru te Barmen’s Cup u Novom Sadu.

(Snimio Roberto Rauch)(Snimio Roberto Rauch)

Svoj je nastup Ristić izborio tako što je u prvom krugu natjecanja, gdje je zadatak bio koristiti Angostura rum i njihov čuveni Angostura bitter, prezentirao svoj »Swizzle in the storm«:

- Ideju za koktel dobio sam još 2006. godine, kad sam s dvojicom prijatelja radio na kruzeru i negdje kod Kariba nas je uhvatilo jako nevrijeme. Na kraju je sve bilo u redu, brod je toliko velik da nalikuje gradu na moru pa su valovi od desetak metara jedva sezali do prve palube, kaže nam Ristić i dodaje da su se na natjecanju dodatno bodovali domaći sastojci iz ekološkog uzgoja, pa se nije dvoumio oko njihovog odabira.

- Koristio sam domaće chilli papričice iz vrta moje punice Nevenke, za kiselkast okus maline OPG-a Istarske bobe, med s kaduljom je bio iz OPG-a Dodoš, a tu su i namirnice iz mog vrta. Sok od šipka dobio sam od svojih plodova, a jedan od sastojaka je i maslinovo ulje koje sam radim već godinama, kaže nam Ristić.

U čast neprežaljenom ljubimcu

U Palma de Mallorci je, nakon prezentacije ovog koktela, u glavnom dijelu natjecanja imao 45 minuta za osmišljavanje i serviranje koktela s pićima i lokalnim namirnicama koje su bile na raspolaganju. Suci su bili Ian Burrell iz Engleske, Elvira Aldaz iz Španjolske te Piotr Kujawiak iz Poljske. Ristić im je servirao Astor’s Dream, koktel u čast svom neprežaljenom kućnom ljubimcu, rotvajleru Astoru. Recept brončanog koktela s Mallorce uključuje: 4cl Angostura 7yrs, 2cl Mallorca liquer, 1cl Amaro Angostura, 1cl sirupa od cimeta u kojem su ukuhane majčina dušica, ružmarin i bosiljak, 5 kapi Angostura bitter limited edition te 3cl gaziranog soka od grejpa, a sve je dodatno aromatizirano koricom limuna.

(Snimio Roberto Rauch)(Snimio Roberto Rauch)

- Koktel koji barmen napravi može biti odličan, ali to mu neće pomoći ako ga ne prezentira uz neku autentičnu priču. Kod nastupa je bitno dotaknuti žiri, uvući im se pod kožu, pa barmen ujedno mora biti zabavljač i glumac. Nekad su priče izmišljene, a nekad stvarne, kao moja priča oko koktela Swizzle in the storm, kaže nam.

- U ovom poslu ima puno konstantnog učenja, čim uzmeš u ruku neku novu knjigu shvatiš koliko malo znaš i koliko još prostora imaš za učenje. Kokteli koje pravimo uvijek moraju imati neki balans, ne smiju biti previše kiseli ili gorki, a upravo taj balans sastojaka čini razliku između prosječnog i vrhunskog koktela. Često se kakav dodatak okusa traži na standardne načine, primjerice dodavanjem limuna ili limeta. Zato je lijepo tražiti neke alternative, a ja sam u koktelu »Swizzle in the storm« to dobio malinama, pogotovo kad sam ih počeo kuhati i shvatio da redukcijom mogu od njih dobiti dodatnu kiselinu

Koktel s dehidriranim mravima

Zanimljive su i Ristićeve priče o raznim natjecanjima i samom zanatu pravih koktel majstora. Na edukacijama gdje je usavršavao svoje znanje uvidio je da najrenomiraniji barovi na svijetu imaju svoje laboratorije gdje sami radi svoje sokove i sirupe koje koristi za koktele, a od anegdota nam je, između ostalog, pričao kako je tamo probao koktel koji je po rubovima čaša imao dehidrirane mrave koji su, dodao je, svojom mravljom kiselinom dali piću citrusne note. Inovativna su i svjetska natjecanja u ovoj vještini, gdje se od natjecatelja traži teorijsko znanje o raznim destilatima, a zatim im se stavlja povez na oči i u ruke daju razne boce alkoholnog pića kako bi ih pokušali prepoznati isključivo dodirom.

(Snimio Roberto Rauch)(Snimio Roberto Rauch)

Suradnici

U razgovoru s Ristićem doznajemo sve o njegovoj temeljitoj pripremi za ovo natjecanje: najprije je angažirao profesionalnog suca kako bi s njim kroz nekoliko online savjetovanja usavršio svoj nastup, a na Palmu de Mallorcu je stigao nekoliko dana prije svih kako bi sam istražio lokalne sastojke.

U Markovom nastupu svoje su prste imali mnogi pulski i hrvatski kreativci: staklopuhač Marko Celija izradio mu je čaše i posebne slamke u obliku leptira, Alen Pecirep kamenu skulpturu koja je predstavljala Trinidad i Tobago, a Gordan Kusanić i Ivan Bilić preradili su bezvremenski klasik »Riders on the storm« i tako stvorili stih »gotta love your barman«, koji je tijekom izvedbe oduševio žiri. Za odjevnu kombinaciju u stilu Great Gatsbya bio je angažiran čitav tim: hlače za nastup sašila mu je Kristina Nefat, svilenu košulju djelatnice Tekop Nove, cipele Igor Kruh Vuk, a kožne tregere Doris Kolić. Ristić je svjestan koliku važnost, uz kvalitetu serviranog koktela, ima sam nastup.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter