daljnje ozelenjavanje

Započele pripreme za sadnju zelenila na urbanim vrtovima u Lošinjskoj ulici u Puli

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Pula)

(Foto: Grad Pula)


U sklopu svojih zelenih politika Grad Pula nastavlja s daljnjim ozelenjivanjem te je danas, 28. listopada započela priprema terena za sadnju 860 novih biljaka ukrasnog drveća, voćaka te visokog i niskog ukrasnog grmlja na urbanim vrtovima u Lošinjskoj ulici.

Prvi, sustavno uređen urbani vrt Grad Pula organizirao je na lokaciji Gregovica, a po iskorištenju parcela na toj lokaciji, te daljnjem interesu građana, odabrana je nova lokacija na Lošinjskoj ulici. Riječ je o katastarskoj čestici površine oko 14.400 metara kvadratnih na kojoj se nalazi retencija oborinske vode s Rizzijeve ulice, a ostalo područje organizirano je u zone s društvenim vrtom s gotovo 90 vrtnih parcela veličine oko 42 metra kvadratna i zajedničkim dijelovima, čime je provedena prva faza uređenja.
U prvoj fazi uređenja površina je očišćena od otpada, a zatim su izvršeni radovi za dovod vode i priključivanje na vodovodnu mrežu, kao i radovi razvođenja vodovodne mreže i postavljanja ormarića sa slavinama po zonama urbanih vrtova.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Dobavljena je i montirana pletena žičana ograda s ulaznim vratima po zonama, sa svim potrebnim betoniranim stupovima i nosačima vrata, te pričvršćivanjem pletiva i okvira vrata do pune linije ograde.

Također, zemljište je uređeno za sjetvu i sadnju, što je uključivalo oranje i usitnjavanje tla drljanjem, nivelaciju tla, uklanjanje utabanog puta u dubini 30 cm, uklanjanje velikih kamenih agregata, dobavu nove plodne zemlje, uklanjanje izraslog raslinja i suhog drveća, te nužno oblikovanje raslinja orezivanjem. Terenski su označene i numerirane vrtne parcele koje su raspoređene po zonama. Betonirane su podloge te je postavljeno sedam vrtnih kućica opremljenih alatom.

Aktivnost koja se trenutno provodi rezultat je ljetos provedene javne nabave za dobavu i sadnju grmlja i drveća u svrhu uređenja i oplemenjivanja zelenilom. Ovih će se dana tako zasaditi ukupno 860 novih biljaka ukrasnog drveća, voćaka te visokog i niskog ukrasnog grmlja. Sadnja je sufinancirana iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 80 posto, dok ukupna vrijednost iznosi 43.735,25 eura s PDV-om.

Podsjetimo, urbani vrtovi na području Pule su tradicija koja se njeguje već desetljećima. Brojni urbani vrtovi nastajali su spontano, od strane građana. Oni su, formirajući ih, realizirali svoje potrebe, od one za boravkom u prirodi na svježem zraku u urbanom okruženju, pa do one socijalne, društvene i ekonomske, čime ti prostori odigravaju značajnu ulogu u životima mnogih sugrađana. Urbani vrtovi također utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima te doprinose boljoj kvaliteti života u gradu.

(Foto: Grad Pula)(Foto: Grad Pula)

Uvažavajući tu tradiciju te potrebu promicanja održivog razvoja, zdravog načina života kao i funkcionalnog uređenja postojećih i novih zelenih površina, Grad Pula je realizaciju urbanih vrtova, kao plansku kategoriju, predvidio i dokumentima prostornog uređenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter