Edo Maajka glavna zvijezda večeri

Nakon dugogodišnje pauze, studenti u Puli ponovno uživali na brucošijadi

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Puli i više studentskih udruga, na pulskom Kaštelu u petak je održana Dobrilijada, glazbena manifestacija koju se može nazvati i studentskom brucošijadom svih studenata u Puli, kakva je posljednji put organizirana 2018. godine.

Nastupili su brojni izvođači - Krešo i kisele kiše, Denis & Denis, Edo Majka, Miach te DJ Roža, a važno je napomenuti da će prihod od ulaznica biti uložen u uređenje budućih studentskih prostorija u novootvorenom kampusu. Na manifestaciji je bio pulski gradonačelnik Filip Zoričić, koji je izrazio podršku inicijativi te najavio otvaranje studentskog kluba.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Cilj manifestacije bio je omogućiti druženje i upoznavanje studenata prve godine svih studija s kolegama viših godina. Zlatko Nikolić, čelnik Studentskog zbora kazao je kako Brucošijada na Sveučilištu u Puli nije održana još od 2018. godine, što ovu manifestaciju čini posebnim događajem za cijeli grad.

Raznovrsni glazbeni program

Glazbeni program uključio je nastupe raznih glazbenih sastava i DJ-eva, s repertoarom koji je obuhvatio rock, hip-hop, dance i r’n’b glazbu.

Na pozornici su svirali riječki glazbenici, punk-rock Krešo i kisele kiše, Denis & Denis elektro-pop žanra. Iz susjedne Bosne i Hercegovine nastupio je legendarni Edo Maajka, hip-hop glazbenik sa zagrebačkom adresomu. Spoj popa, house i r’n’b-a s natruhama trapa, predstavila je Miach, a uz koncertni dio, za dobru glazbu pobrinuo se i Rovinjež DJ Marin Roža.

Ulaz je bio omogućen i ostaloj zainteresiranoj javnosti. Ulaznice su se prodavale po 12 eura za studente odnosno 20 eura za sve ostale, a prihod će, po riječima organizatora, biti utrošen za uređivanje budućih prostorija za studente na novom kampusu u bivšoj Mornaričkoj bolnici. Manifestacija je ispunila očekivanja studenata i posjetitelja koji su uživali u raznovrsnim glazbenim tonovima.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić posjetio je događaj i naglasio je podršku Grada studentskim inicijativama i važnost mladih u razvoju zajednice:

- Došao sam podržati studentski zbor i Sveučilište u Puli na ovom događaju. Vidim puno mladih, što me vraća u moje studentske dane i vrijeme provedeno u studentskom zboru. Grad je čvrsta podrška ovakvim inicijativama jer upravo studenti mijenjaju ovaj grad, izjavio je Zoričić.

Gradonačelnik je najavio da će prostor bivšeg McDonald’sa uskoro postati studentski klub, a plan je da Centar za mlade otvori svoja vrata početkom 2025.

- Puno smo toga već ostvarili za mlade, podrška smo studentima i vjerujem da će s otvaranjem Centra za mlade, kao i ovakvim događanjima, situacija biti sve bolja, rekao je Zoričić, koji je čestitao organizatorima iz studentskog zbora i svim okupljenim mladima.

Pulsko Sveučilište zadnjih godina doživljava renesansu; otvoreni kampus, podrška studentskim udrugama i inicijative za zajedničke prostore osnažuju studentski život, a grad Pula aktivno sudjeluje u razvoju studentske infrastrukture. Prije nekoliko godina, studentski zbor prolazio je kroz razne promjene, no danas je pozicioniran kao središte aktivnosti mladih i ključan partner u humanitarnim inicijativama, kazao je predsjednik Studentskog zbora Zlatko Nikolić.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Nikolić, student zadnje godine Filozofskog fakulteta u Puli, povijesnog smjera, ima iskustvo rada u civilnom sektoru stoga je preuzeo mandat u siječnju i odmah započeo s reorganizacijom Zbora.

- Uz osobno iskustvo u vođenju projekata i suradnji, moj cilj bio je učiniti zbor dostupnijim i transparentnijim za studente, kazao je.

Zgrada Mornaričke bolnice

- Kampus, novi prostor od 12.000 kvadratnih metara, sada je dom raznim fakultetima poput Filozofskog i Tehničkog, te nudi prostor za brojne studentske udruge. Zahvaljujući otvorenosti Sveučilišta i Studentskog centra, radimo u okruženju gdje su omogućeni i financijski povoljni projekti, sve dok su unutar realnih financijskih okvira, ističe predsjednik Nikolić.

Osim kampusa, grad Pula je prepoznao potrebu za dodatnim prostorima te je ponudio prostor u kojem se nekad nalazio McDonald’s. Taj prostor je predviđen za društveni centar koji bi prvenstveno služio studentima, ali i širem krugu mladih. Ovaj projekt pokrenut je u suradnji Sveučilišta, Grada Pule i Studentskog centra, a uključuje adaptaciju prostora i nabavu namještaja.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

- Prostor će biti otvoren za sve studente i pružit će priliku za dodatne aktivnosti, događanja i radionice. Nadamo se da će društveni centar postati živopisno mjesto okupljanja, kaže predsjednik, dodajući kako će prostor biti dodatno opremljen kroz donacije i prihod od raznih humanitarnih događanja.

Studentski zbor već nekoliko godina organizira humanitarne akcije, donirajući sredstva institucijama i udrugama poput Doma Ruže Petrović, Saveza multiple skleroze Istre te Sigurne kuće Istra. Planirajući humanitarni tjedan, nastavljaju s angažmanom u lokalnoj zajednici, dok studente potiču na sudjelovanje i volontiranje.

- Uz rast Sveučilišta, Grad Pula sve više prepoznaje njegovu važnost za grad. Gradonačelnik je nedavno istaknuo kako Sveučilište predstavlja stratešku stvar za Pulu jer, osim što donosi život u grad tijekom cijele godine, potiče i razvoj kulturnih i ekonomskih prilika, stoga mu je draga bila nazočnost Zoričića kazao je Nikolić.

Manifestacija s brojnom podrškom

Organizacijski tim i partneri su Studentski zbor Sveučilišta u Puli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Studentski centar Pula, Grad Pula, Istarska županija, Klub studenata povijesti - ISHA Pula, Klub studenata engleskog jezika i književnosti - ESCA, Povijesni i pomorski muzej Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter