dvanaesto izdanje

U ponedjeljak počinju Brazilski dani u Puli

| Autor: Glas Istre
Prošlogodišnje izdanje (Arhiva Glasa Istre)

Prošlogodišnje izdanje (Arhiva Glasa Istre)


Dvanaesti Brazilski dani u Puli održat će se od 28. do 30. listopada 2024Ovogodišnji Brazilski dani nastavljaju i proširuju prošlogodišnju tematiku  posvećujući se bioraznolikosti Brazila, koja je velikim dijelom zaslužna za bioraznolikost svijeta,  ali koja ovisi i o održivosti kao glavnom pokretaču novih ekonomskih prilika do kojih i Brazil i  Hrvatska još uvijek moraju doći. 

Trodnevni program uključuje predavanja,  radionice, okrugli stol, filmsku reviju i izložbu, čime se želi povezati bogatu prirodnu baštinu Brazila sa suvremenim trendovima u ekonomiji, očuvanju okoliša i migracijama. Na raznovrsnim i  brojnim aktivnostima posjetitelji će imati priliku otkriti kako se može unaprijediti lokalna zajednica i očuvati priroda putem inovativnih, održivih praksi koje mogu dodatno povezati ove dvije države. 

Ovogodišnje izdanje započinje 28. listopada u 12 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula, gdje će biti održan okrugli stol na temu povratka u Hrvatsku i odlaska iz Hrvatske, uz predstavljanje Vodiča za povratnike i iseljenike u Hrvatsku. Na okruglom stolu sudjelovat će stručnjaci i kulturni djelatnici iz područja migracija i kulturnih odnosa Hrvatske i Brazila tj. Južne Amerike, dr. sc. Maria Florencia Luchetti iz Instituta za istraživanje migracija u Zagrebu, Katia Gavranich Camargo iz Društva prijatelja Dalmacije u Sao Paolu, te dr. sc. Milan Puh s Federalnog Sveučilišta u Bahiji. U 18.30 sati projekcija filma Motel Destino otvara Reviju brazilskog filma u Kinu Valli

Projekcija nagrađivanog animiranog filma Dječak i svijet koji prikazuje čaroban pogled na  Brazil kroz oči jednog dječaka, uz jedinstvenu umjetničku tehniku i emotivnu priču održat će se u Kinu Valli, u utorak, 29. listopada u 9 sati. U 11 sati u izložbenom prostoru Gradske knjižnice i  čitaonice Pula bit će otvorena izložba Bioraznolikost Brazila: novi pogledi autora Patricka Castilha dos Santosa koja donosi nove prizore brazilskih ekosustava, ističući raznolikost biljnog  i životinjskog svijeta, kao i izazove očuvanja prirode.

Nakon izložbe, na rasporedu su radionice osnova portugalskog jezika za učenike Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu te Gimnazije Pula, dok će u 18 sati biti održana radionica za zainteresirane građane tijekom koje će imati prigodu  upoznati osnove portugalskog jezika putem postavljene izložbe. 

U srijedu, 30. listopada, istražit će se aspekti Brazila koji se tiču ekonomije i održivosti. U Kinu Valli u 10 sati bit će prikazan dokumentarni film Zemlja smeća, namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima. Film prati priču o reciklaži i umjetnosti u jednom od najvećih deponija na svijetu, ukazujući na ekološke izazove i mogućnosti održivog razvoja kroz  kreativne pristupe.

Na Fakultetu ekonomije i turizma "dr. Mijo Mirković" s početkom u 12 sati u dvorani Pula održat će se predavanje o ekonomiji i mogućnostima povezivanja Brazila i Hrvatske. Predstavnici Trgovinske komore Brazil-Hrvatska (BraCro) predvođeni predsjednicom Solange Benites Juvella (Žuvela) razgovarat će o potencijalima za suradnju između dviju zemalja, istražujući nove ekonomske prilike i zajedničke projekte. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter