traže videonadzor

Stanovnici Monte Zara svakodnevno se bore s gomilom otpada: "Pritužbe građana u ovom gradu ništa ne vrijede"

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio čitatelj)

(Snimio čitatelj)


U posljednjih nekoliko tjedana više puta je u našu redakciju stigla pritužba na gomile smeća u Vergerijevoj ulici na Monte Zaru. Odbačeni namještaj, kartonske kutije, vrećice i stare krpe - prizor je kojeg svakodnevno viđaju mještani i prolaznici ove ulice, a situacija je svakog puta, što se tiče količine otpada, sve alarmantnija, kažu nam.

Ne vrijedi se ni žaliti

Ovog puta dopis je Herculanei i pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću - a kojeg je proslijedio i nama - uputio mještanin Milan Barišić koji je, uz fotografije, dao i pojašnjenje. "Ovo vam je stanje spremnika u Vergerijevoj koje nitko nije praznio više od tjedan dana. Suzdržavam se da ne napišem puno duži dopis ali vidim da pritužbe građana u ovom gradu ništa ne vrijede", ogorčeno je komentirao Barišić.

Na stanje prostora oko podzemnih spremnika za odlaganje smeća nedavno je upozorila još jedna mještanka koja se, kako smo već pisali, požalila da kamioncin Herculanee, koji je nekada prolazio i nekoliko puta dnevno i skupljao smeće odbačeno pored kontejnera, tijekom ljetnih mjeseci uopće nema. Herculanea Pula je tada odgovorila da se na ovoj lokaciji nelegalni i neprijavljeni krupni otpad prikuplja svaki tjedan.

Traži se videonadzor

Da je nepropisno odlaganje otpada najveći problem Mjesnog odbora Monte Zaro, u nedavnom intervjuu za naš list potvrdila je i predsjednica ovog mjesnog odbora, Branka Daić - Bursać.

- Prema našim saznanjima, na terenu taj otpad odlažu ljudi koji na području mjesnog odbora iznajmljuju apartmane ili su vlasnici kuća za odmor koji ovdje niti ne stanuju, već smeće jednostavno iskrcaju pored spremnika. Istaknula je da je najgore u ljetnim mjesecima kada se zbog vrućina šire neugodni mirisi, a dodala je i da imaju velik broj upita građana upravo o ovom problemu.

- Primjera radi, dobila sam upit od stanovnice našeg mjesnog odbora prema kojemu se traži postavljanje video nadzora na lokacijama gdje se nalaze podzemni spremnici. Od pojedinaca sam dobila i fotografije. Nije namjera nekoga kazniti, nego upozoriti ga da to više ne čini, rekla je nedavno Daić-Bursać.

Još jedna ulica u kojoj se neprestano odlaže glomazni otpad je i Zoranićeva ulica na Verudi te Mihovilovićeva na Valdebeku, kao i parkiralište DC Rojc, sve mahom lokacije u gradskim četvrtima gdje živi velik broj stanovnika i koje su vrlo frekventne prolaznicima.

Baca se šuta, kamenje i cigle

Prema odgovoru Pula Herculanee, u spremnicima na tim lokacijama često se pronalazi građevinski otpad poput šute, kamenja i cigli, što otežava proces pražnjenja. Također, nepropisno parkirana vozila često ometaju pristup spremnicima, zbog čega je potrebno dolaziti na lokaciju više puta, odgovorili su, između ostalog, iz ove gradske tvrtke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter