NOVI NAČIN ODLAGANJA KOMUNALNOG OTPADA

Na Monte Zaro stigli novi podzemni kontejneri, ali navike stanara se nisu promijenile. Vrećice SMEĆA I DALJE SE GOMILAJU NA MJESTU STARIH KANTI

Ljuta sam, a istovremeno i tužna i razočarana šporkuljama kojima sam očito okružena na Monte Zaru, kazala nam jedna Puljanka

| Autor: Borka PETROVIĆ
Prve podzemne posude Monte Zaro je dobio kod Pionirskog doma, a stižu i u Gajevu, Vergherijevu i Dobrilinu ulicu/Smeće je i dalje posvuda

Prve podzemne posude Monte Zaro je dobio kod Pionirskog doma, a stižu i u Gajevu, Vergherijevu i Dobrilinu ulicu/Smeće je i dalje posvuda


Po gradu se klasični kontejneri sklanjaju te, nakon ugradnje novih podzemnih posuda za bacanje otpada, prelazi se na novi način prikupljanja, odnosno selektiranja otpada. No, čitatelji su nas zatrpali fotografijama koje zorno prikazuju da se vrećice sa smećem, pa i krupni otpad, i dalje ostavljaju tamo gdje su nekada bili kontejneri za smeće. Trenutno se to dobro vidi na Monte Zaru, na što nas je upozorila jedna mještanka.

- Ljuta sam, a istovremeno i tužna i razočarana šporkuljama kojima sam očito okružena na Monte Zaru. Nakon što smo iza bivšeg Pionirskog doma dobili fantastično mjesto za odvajanje i odlaganje smeća, nakon što smo apsolutno pravovremeno obaviješteni o uklanjanju kanti s ulica oko nas te pozvani da preuzmemo svoje kartice za otvaranje novih kontejnera, ulice su pune vrećica smeća, ali i krupnog otpada, ogorčena je ova Puljanka koja smatra da je ovakav način prikupljanja svakako bolji jer su kontejneri pred zgradama jako smrdjeli, posebno ljeti.

Kivna na svoje susjede koji neodgovorno bacaju smeće objavila je rat šporkuljama u svom kvartu po uzoru na eko aktivista Marka Račana.

- Čim vidim da netko na ovakav način baca smeće, ja ću ga poslikati i objaviti, pa da vidim imaju li srama, veli nam. Dodaje da je o svemu obavijestila i Mjesni odbor iz kojeg su joj odgovorili da će se o ovoj temi raspraviti na sljedećoj sjednici Vijeća, a sama je izradila natpise upozorenja koje će postaviti na mjestima gdje se ostavlja smeće.

- Kanta više nema, prošećite malo i bacite svoje smeće, poziva sugrađane, dodajući da je u novom načinu odlaganja ipak nešto brine, a to dostupnost novih kontejnera osobama s invaliditetom te starijima i nemoćnima. Pita se kako će nonica, starija i nemoćna, sama s vrha Tartinijeve po kiši i vjetru hodati do tih kanti skroz iza Pionirskog doma ili kako će vrećicu sa smećem ubaciti u kantu netko u invalidskim kolicima.

- Nije naodmet i o tome promisliti. Lako nama mladima, iako rješenje svakako nije svoje smeće izbaciti gdjegod, a nekako i sumnjam da su ovi koji su svoje smeće samo bacili na cestu svi nemoćni i stari, skeptična je naša sugovornica dodajući da su većinu ovih vrećica radnici Herculanee na kraju ipak pokupili. No, koliko je to pohvalno toliko je i loše, jer se šporkuljama poručuje da mogu bacati smeće gdje hoće, bez ikakvih sankcija, a netko će to već pokupiti.

Nadležne u Gradu Puli upitali što se može učiniti da bi se ovakvo stanje preveniralo, ali i sankcioniralo. Postoje li kazne za ostavljanje otpada gdje mu nije mjesto i jesu li ikada nekome naplaćene?

Iz Grada pojašnjavaju da je u užem gradskom središtu Herculanea postavila setove podzemnih spremnika za odlaganje komunalnog i selektivnog otpada na Trgu s. Tome, Kapitolinskom trgu, Ulici Benediktinske opatije kod Zavoda za zapošljavanje, Danteovom trgu, Ciscuttijevoj, Flanatičkoj kod zelene tržnice, zatim Istarskoj, Amfiteatarskoj, Scalijerovoj, Flavijevskoj, Gladijatorskoj, na Portarati, kod Fine, kao i u Splitskoj, Kolodvorskoj, a recentno i na Monte Zaru. Ovdje su, navode, podzemni spremnici postavljeni u Rovinjskoj ulici, iznad novouređenog Dječjeg kreativnog centra te su podijeljeni ključevi onim koji gravitiraju toj lokaciji.

- S obzirom da uvijek ima onih koji "kasne" u primanju ključeva, na terenu je uočeno nepropisno odlaganje otpada na javnim površinama. I Grad i Herculanea žele da kvalitetan sustav gospodarenja otpadom čim prije bude prihvaćen, stoga upućujemo one koji to još nisu obavili da se jave u Herculaneu i preuzmu svoje ključeve za podzemne spremnike, pozivaju iz Grada.

Ovo je tek prva lokacija podzemnih posuda na Monte Zaru, a postavit će se i u Gajevoj, Vergherijevoj i Dobrilinoj ulici kako bi se pokrilo cijelo područje Monte Zara.

Na upit o poduzetim represivnim mjerama iz Grada odgovaraju da su ove godine ispisane kazne u ukupnom iznosu od 17 tisuća kuna za ilegalno odlaganje otpada. U odredbama gradske odluke o komunalnom redu za nelegalno odlaganje otpada predviđene su kazne od tisuću do 10 tisuća kuna, ovisno o tome je li prekršitelj obrtnik, pravna ili fizička osoba.

Iako naplaćene kazne nisu velike, iz Grada podsjećaju da su nedavno očišćena i osigurana ilegalna odlagališta otpada u zonama Monte Gira, Vallelunge, Hidrobaze i okolice Štinjana. S njih je Herculanea odnijela više od 300 kubika raznog otpada: građevinskog, glomaznog, miješanog i zelenog otpada. Iz Grada napominju da je nedavno uspješno priveden kraju projekt financiran iz EU-fondova pod nazivom "Razmisli, odvoji, štedi!", ukupne vrijednosti gotovo 1,2 milijuna kuna, koji je upravo bio usmjeren na osvještavanje građana o održivom gospodarenju otpadom. Koliko je edukacija građana bila uspješna, vidjet će se u dogledno vrijeme. Trenutno se to na ulicama i po šumicama baš i ne vidi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter