petkom na gregovici

Inicijativa Za bolju zajednicu (Ne)poznati susjed - Iva Maslovar i "Jestiva Pula"

| Autor: Doria Mohorović
(Foto: INICIJATIVA "ZA BOLJU ZAJEDNICU")

(Foto: INICIJATIVA "ZA BOLJU ZAJEDNICU")


U sklopu aktivnosti Petkom na Gregovici, pokrenutim od strane Inicijative »Za bolju zajednicu«, organiziran je prvi u nizu zanimljivih razgovora s (Ne)poznatim susjedima gdje će se predstaviti Iva Maslovar i Inicijativa »Jestiva Pula«.

U povodom Svjetskog Dana hrane (koju u svijetu bacamo 33 posto, a njenom proizvodnjom zagađujemo tlo, vodu, zrak…), danas u 18.30 sati u prostoru Mjesnog odbora Gregovica (Mutilska 44), Inicijativa »Za bolju zajednicu«, u sklopu svog programa (Ne)poznati susjedi predstaviti će Ivu Maslovar čija obitelj živi na Gregovici već 60 godina, ekonomisticu koja je svoj dugogodišnji interes za zelene politike pretočila u pokretanje Inicijative »Jestiva Pula«.

Voditeljica prof. Teodora Beletić, koja je na Pragrandeu s učenicima formirala Urbani voćnjak i Stazu jabuka, predstavit će novoosnovanu Inicijativu »Za bolju zajednicu«, potaknuti Ivu da ispriča kako je i zašto došla na ideju da 2023. godine pokrene »Jestivu Pulu«, koji je cilj te inicijative i koji su njeni glavni projekti te primjere iz svjetske prakse. Otvorit će se i predstaviti izložba fotografija o Valsalinama, najaviti foto natječaj o Pragrandeu, a zajedno s Tamarom Brščić, dipl.ing. šumarstva, pričat će o permakulturi i Šumskom vrtu te odgovarati na pitanja iz publike.

Kako naglašava Iva Maslovar osnovna ideja »Jestive Pule’ je javna hrana na javnom zemljištu - stvaranje jestivih javnih površina korisnih za zajednicu, bogate bioraznolikosti i ugodnih za druženja. Vizija je u svakom kvartu stvoriti mjesta gdje se možete opustiti, djeca igrati, razgovarati, učiti, brati i konzumirati plodove zemlje. Inicijativa Jestiva Pula nastoji poticati stvaranje urbanih šuma hrane i prostora koji povezuju ljude s prirodom i hranom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter