"Jestiva pula"

Tribina o permakulturi i uključivanju građana u krajobrazni dizajn: "Valsaline, zeleno srce Verude" u Rojcu

| Autor: Glas Istre
(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)

(Snimila Doria Mohorović / Glas Istre)


U četvrtak, 14. ožujka u 17 sati u Dnevnom boravku Rojca održat će se tribina "Valsaline, zeleno srce Verude". Na tribini u organizaciji inicijative Jestiva Pula govorit će se o prijedlogu za realizaciju edukativnog i jestivog parka, šumskog vrta, gradskog voćnjaka i društvenih vrtova na sada zapuštenom djelu Valsalina.

Prijedlog će predstaviti Iva Maslovar, inicijatorica, i članovi Inicijative „Jestiva
Pula“ dr. sc. Nediljko Landeka, prof.dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac, dipl. ing.
Tamara Brščić te dr.sc. Andrea Budiša.

Cilj tribine je osvještavanje građana o potrebi prilagođavanja klimatskim promjenama ekološki odgovornom urbanom poljoprivredom s posebnim naglaskom na potrebu uključivanja i sudjelovanja građana u uređenje i očuvanje Valsalina.

Stoga iz Inicijative „Jestiva Pula“ pozivaju sve građane na sudjelovanje u ovoj tribini, posebice stanovnike Verude na čijem je području uz postojeće vrtove predviđena realizacija edukativnog i jestivog parka, šumskog vrta, gradskog voćnjaka i društvenih vrtova.

Na tribini će biti prikazan kratak film Pulske filmske tvornice, snimljen na lokacijama na Valsalinama na kojima bi se trebao realizirati projekt „Jestive Pule“, a potom će gosti i partneri ove Inicijative - permakulturna dizajnerica i edukatorica mag.ing.arch.

Cvijeta Biščević, praktičar permakulture Nenad Maljković, te vrtlar, hortikulturni dizajner i florist Kruno Pekas - govoriti o potrebi i načinima implementacije permakulturnih načela na području Valsalina, te o njihovim iskustvima stečenim na brojnim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu.

O gostima na tribini

Cvijeta Biščević bavi se ekološki odgovornim i kontekstu prilagođenim dizajniranjem te razvojem projekata usmjerenih na obnavljanje okoliša, povećanje bioraznolikosti, regeneraciju tla, održivo upravljanje vodama i prilagodbu agroekosustava na klimatske promjene.

Dosad je sudjelovala u javnom zagovaranju urbane poljoprivrede i pokretanju nekoliko inicijativa za urbano vrtlarstvo. Na tribini u Dnevnom boravku govorit će o permakulturi te o suradnji građana i jedinica lokalne uprave i samouprave.

Nenad Maljković je praktičar permakulture s interesom za njezine društvene i
ekonomske aspekte, učinkovitu suradnju u grupama te osobito u geografski
distribuiranim, virtualnim timovima. Promiče etiku i načela permakulture među
aktivistima i poduzetnicima, a u permakulturu integrira načela i praksu
agilnosti. Posljednjih desetak godina radi na uspostavljanju lokalnih, bioregionalnih i globalnih mreža u kontekstu permakulture i tranzicijskog pokreta.

Član je udruge Hrvatska permakultura, a na međunarodnoj razini je
član zadruge Greaterthan Collective i suradnik u mrežama Permaculture CoLab i
Global Regeneration CoLab.

Kruno Pekas je vrtlar, hortikulturni dizajner i florist, a na društvenim mrežama  poznat kao bloger “Vrtlar Kruno”. Kroz svoje svakodnevne objave promiče ekološke vrijednosti u hortikulturi i krajobraznom dizajnu, održivost i bioraznolikost te se zalaže za moderniji i održiviji pristup hortikulturnim rješenjima u javnom prostoru i urbanim sredinama. Pekas je rođeni Zagrepčanin, s adresom u Vrsaru, ali i Berlinu gdje je stekao višegodišnje
iskustvo u svojoj struci. U Istri paralelno radi na tri projekta hortikulturnih rješenja po principu održivosti i bioraznolikosti koristeći se isključivo trajnicama, travama i ukrasnim grmljem kao sadnim materijalom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter