Gradska knjižnica Pula

Predstavljanje "Štorije z mora" Valtera Milovana: Istinite priče o malim ljudima uhvaćeni u veliku povijest

| Autor: Glas Istre
Valter Milovan

Valter Milovan


Valter Milovan Maer predstavit će svoj glazbeno-pripovjedni performans Štorije z mora u srijedu, 2. listopada 2024. u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u okviru njezinog nove manifestacije - Mali festival baštine.

Desetak priča i desetak pjesama sačinjava Štorije z mora, glazbeno-pripovjedni performans kroz koji nas vodi kantautor i sveučilišni docent Valter Milovan Maer. Štorije su zapravo istinite priče o malim ljudima uhvaćeni u veliku povijest u kojoj se zapliće ona manja, njihova, sasvim ljudska. Riječ je o ponajviše istarskim i mediteranskim pričama koja zadiru u prošla vremena, ali se jednako tako dotiču i današnjeg trenutka.

Milovana (gitara, usna harmonika) na gitari prati gitarist i tonac Vedran Grubić. U programu se izmjenjuju različiti jezici (hrvatski, talijanski, engleski) te čakavski i istromletački dijalekt, ali to ne narušava komunikaciju s publikom i razumljivost izvedbe. Predstava je na pola puta između kazališta i kantautorskog izričaja, ističući svima razumljivu općeljudsku tematiku. Neki udaljeni, ali vrijedni uzor bio bi Giorgio Gaber, talijanski pjevač i kazalištarac koji je 70-ih u talijansko kazalište uveo pojam teatro-canzone. Sa Štorijama, Milovan već je nastupao u Ljubljani, Zagrebu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Valter Milovan Maer nagrađivani je kantautor i docent na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Pisao je o Pieru Paolu Pasoliniju (studija Bilješke o Pasoliniju), objavio je u Hrvatskoj izbor Pasolinijevih pjesama i dvije Pasolinijeve tragedije – Calderón i Svinjac (2022.). Objavio je i dva istarska dijalektalna rječnika. Objavio je četiri glazbena albuma - Neradni dan iz 2012. godine, Hereza (2018.), Žuti bog (2020.), te mini-album Yeah, Right (2023.). Album Hereza, nastao u suradnji s Liviom Morosinom, bio je nominiran za nagradu Porin u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe 2018. godine, a s pjesmom Kamioncin osvojio je nagradu za najboljeg kantautora na Čansonfestu u Kastvu 2023.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter