u puli održana međunarodna konferencija

Aktivisti, stručnjaci i građani o kružnom gospodarstvu i zero waste praksi: Postoje odlični primjeri, ali nema sustavne podrške i rješenja

| Autor: Glas Istre
(Foto: Zelena Istra)

(Foto: Zelena Istra)


Prošlog tjedna u Puli održala se međunarodna konferencija "Communities Go Circular / Kružne zajednice". Ovaj dvodnevni događaj okupio je stručnjake, aktiviste i građane posvećene konceptu kružnog gospodarstva i zero waste praksi. Konferencija se održala 12. i 13. rujna 2024. godine u Društvenom centru Rojc te Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, s bogatim programom raznolikih predavanja, radionica, panela i izložbe "Održiva rješenja”.


Prvi dan konferencije Jaka Kranjc iz slovenske organizacije Ekologi brez meja održao je vrlo informativno i zanimljivo predavanje na temu zero wastea te certifikacije zero waste gradova i općina. Zero Waste certifikacija je proces koji provodi organizacija Zero Waste Europe u koji se mogu uključiti gradovi i općine s ciljem da smanje nastanak otpada u skladu s ciljevima kružne ekonomije. Kranjc je istaknuo da je motivacija za uključivanje u certifikaciju različita - netko se uključuje radi zaštite okoliša, no većina i radi financijskih ušteda koju ovakav sustav u konačnici pruža.

(Foto: Zelena Istra)(Foto: Zelena Istra)

Uslijedilo je predstavljanje rezultata projekta "Communities Go Circular" koji su u posljednje dvije godine provodile organizacije iz Hrvatske, Italije i Slovenije - Zelena Istra, Zelena akcija, Zero Waste Italy, Ekologi brez meja i KNOF. Projektom je obuhvaćeno više od 1000 građana, koji su sudjelovali na nekoj od brojnih projektnih aktivnosti - više od 40 radionica za građane, 7 radionica za donositelje odluka, udruge i nevladine organizacije, četiri međunarodne konferencije na temu ponovne uporabe i popravaka, izložbe, koncerti, zagovaračke aktivnosti u području prava na popravak i ponovne uporabe. U projektu su izrađene i smjernice s primjerima dobre prakse i uputama za pokretanje projekata ponovne uporabe u lokalnim zajednicama.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja o stavovima građana o popravljanju, provedenog u projektu, s posebnim naglaskom na stavove građana u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Prema rezultatima istraživanja velika većina građana, preko 90%, smatra da bi ih poticajne mjere, kao što su uvođenje niže stope PDV-a ili bonova za popravak, potaknule na češće popravljanje proizvoda. Na rezultate ankete naslanja se i dokument s analizom europske legislative o pravu na popravak i preporukama za njezino unapređenje, također izrađen u okviru projekta.

(Foto: Zelena Istra)(Foto: Zelena Istra)

Sudionici su sudjelovali u interaktivnoj raspravi “Kako zero waste integrirati u svakodnevni život?” kroz metodu World Café-a.

Poslijepodne je bilo rezervirano za kreativnost – na radionici EcoLamps kolektiva KNOF iz Ljubljane u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre sudionici su izrađivali jedinstvene lampe od reciklirane plastike. Nakon radionice otvorena je izložba "Održiva rješenja", koja prikazuje inovativna i održiva dizajnerska rješenja fokusirana na sekundarne materijale, također pod mentortsvom KNOF kolektiva.

Drugi dan započeo je panel diskusijom "Na putu prema gradu bez otpada", gdje su govornici iz Hrvatske i Italije predstavili inspirativne primjere gradova i zajednica koji su uspješno implementirali zero waste koncepte. Laura Lo Presti iz mreže Zero Waste Italy predstavila je Zero Waste mrežu Italije koja okuplja više od 300 gradova i općina koje su prihvatile zero waste certifikate te koja podržava mrežu od stotinu Re-use centara. Zanimljivo je bilo predavanje gradonačelnika Carmignana Edoarda Prestantija koji je predstavio primjer uspješnog zero waste grada te pokazao velik entuzijazam i osobnu motivaciju u postizanju zero waste ciljeva.

Marijan Galović i Marko Ružić iz Komunalnog poduzeća “VG čistoća” iz Velike Gorice predstavili su rezultate i buduće planove na području Velike Gorice te najavili planove za početak certifikacije za Zero waste grad. Marijan Galović istaknuo je i sporost sustava u odobravanju projekata kompostana, sortirnica i drugih građevina koje su potrebne za cjelovit sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Također, osvrnuo se na neznatan broj centara za ponovnu uporabu, popravljaona i sličnih projekata u Hrvatskoj, za razliku od, primjerice, Slovenije i Italije. “Znate li koliko je vlada RH predvidjela novaca za takve centre u Hrvatskoj? Nula. Dakle, ta mjera u Planu gospodarenja otpadom je imala na raspolaganju nula eura, a u novom Planu gospodarenja otpadom je kao mjera i izbačena”, komentirao je Galović.

O uspješnom projektu “Riperaj” popravljaone koju vodi komunalno poduzeće Čistoća d.o.o. Iz Rijeke govorila je Danijela Matejčič Miletić. U svojih pet godina djelovanja Riperaj se pokazao kao uspješan primjer popravljaone koji su građani prepoznali i u kojem se održavaju brojni edukativni sadržaji. Ovu popravljaonu u cjelosti vodi i financijski brine o održivosti komunalno poduzeće, a ova vrsta edukacije i prakične primjene principa ponovne uporabe pokazala se kao najefikasnija i najisplativija edukacija.

Predstavnici Grada Pule pročelnica Samanta Barić i Sanja Butković predstavili su rezultate i izazove sustava održivog gospodarenja otpadom u Puli, osvrnule se na situaciju s pikovima u turističkoj sezoni i problematici rada županijskog centra Kaštijun, na rezultate edukativnih kampanji, ali i najavili nove planove, a to je centar ponovne upotrebe odbačenih predmeta “Kružni kutak” koji će funkcionirati u sklopu reciklažnog dvorišta Valmade i koji bi trebao početi s radom početkom 2025. Igor Mrkić iz Pula Herculanee predstavio je i predstudiju izvodljivosti za kompostanu za područje Pule i okolice te širenje prikupljanja biootpada i u druge kvartove u Puli.

Zaključio je da je trenutni sustav sve skuplji i skuplji i financijski neodrživ te da su projekti kao što su kompostana i sortirnica neophodni kako bi sustav bio održiviji. Početkom održan je i sastanak s predstavnicima Zero waste mreže na kojem je predstavljen proces certifikacije kao prvi korak prema pristupanju tom procesu.

Nakon toga, uslijedila je diskusija “Kako voditi reuse projekte u zajednici?” s naglaskom na praktične i inspirativne primjere. Marko Košak iz Zelena akcije predstavio je Biciklopopravljaonu, Marko Grbac iz Zelene Istre Radionu Re-Geppetto, Jošt Derlink Knjižnicu stvari iz Ljubljane, Mojca Žganec Metelko iz KNOF-a Reuse butike te Karolina Kraljić uspjehe socijalnog poduzeća Humana Nova, koje prednjači u recikliranju tekstila u Hrvatskoj. Zaključak okruglog stola bio da iako su ovakvi projekti upravo ti koji doprinose i okolišnim i socijalnim ciljevima koji se spominju u svim politikama EU - na kraju dana ne postoje sistemska rješenja i konkretna podrška te su ovakvi projekti prepušteni osobnom entuzijazmu.

Ne pomažu ni novi trendovi sve jeftinijih online trgovina koji potiču masovnu potrošnju nekvalitetnih proizvoda čiju pravu cijenu plaća planeta, izrabljivani radnici i ljudsko zdravlje. Istaknuta je i važnost dobrog marketinga u projektima ponovne uporabe kako bi se modernim pristupom i dizajnom doprijelo do šire publike.

Konferencija se zatvorila radionicom kuhanja s ostacima hrane, pod vodstvom kuhara i ekološkog poljoprivrednika, Matije Horga iz OPG-a Horg. Sudionici su imali priliku naučiti kako smanjiti otpad u kuhinji na kreativan i održiv način. Kiselili su se ostaci povrća, izrađivala ricotta i mozzarella od ostataka mlijeka, pekao kruh s ostacima sirutke, radio se ocat od zelenih bobica grožđa, pašta s ciklom, ali i bomboni od ostataka terana.

Kreativno, zabavno i korisno

Događaj organizirala Zelena Istra u sklopu Projekta “Communities go circular”. Projekt financira Europska unija u sklopu programa „Građani, jednakost, prava i vrijednosti (Citizens, Equality, Rights and Values programme, (CERV)” uz podršku Grada Pule.
Izražena stajališta i mišljenja, međutim, odražavaju samo stajališta i mišljenja autora i ne predstavljaju nužno ona Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Za njih se ne mogu smatrati odgovornima niti Europska unija niti EACEA.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter